Rusijai atgrasyti Lietuva per artimiausią dešimtmetį iš JAV planuoja įsigyti raketų už 104 mln. JAV dolerių

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/rusij... 2020-08-06 11:45:00, skaitė 1044, komentavo 8

Rusijai atgrasyti Lietuva per artimiausią dešimtmetį iš JAV planuoja įsigyti raketų už 104 mln. JAV dolerių

Nuotr. kam.lt

Vis labiau agresyvėjanti Rusija sulaukė dar vieno signalo iš Lietuvos: mūsų valstybei perduotos papildomos prieštankinių sistemų „Javelin“ raketos – jos gautos su Jungtinių Amerikos Valstijų parama, kurių vertė šiek tiek didesnė nei 31 mln. JAV dolerių.

Lietuva per artimiausią dešimtmetį iš JAV planuoja įsigyti raketų už 104 mln. JAV dolerių, iš kurių 13 mln. JAV dolerių sutartis buvo pasirašyta 2019 m. pabaigoje.

Šiomis sistemomis, stiprinant Lietuvos gynybinius pajėgumus, bus papildomai aprūpinti Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų padaliniai.

„JAV yra Lietuvos strateginė partnerė ir pagrindinė Baltijos regiono saugumą užtikrinanti sąjungininkė. Iš JAV gaunama ir įsigyjama prieštankinė sistema „Javelin“ ypač reikšmingai prisideda prie ilgalaikių Lietuvos kariuomenės kovinių pajėgumų didinimo ir atgrasomojo poveikio stiprinimo“, - pasakė Krašto apsaugos viceministras Eimutis Misiūnas.

Lietuvos žingsniais pasidžiaugė ir JAV ambasadorius Lietuvoje Robert S.Gilchristas.

„Sveikinu Lietuvos pastangas modernizuoti ir tobulinti savo ginkluotės pajėgumus. Papildomos „Javelin” prieštankinių sistemų raketos neabejotinai sustiprins Lietuvos sąveiką su JAV karinėmis pajėgomis, bet svarbiausia, jos rodo tvirtą JAV įsipreigojimą mūsų sąjungininkų saugumui“, - pasakė ambasadorius.

Vidutinio nuotolio prieštankinių raketų sistema „Javelin“ yra modernus ginklas, galintis naikinti šiuolaikinius tankus su reaktyviniais šarvais dieną ir tamsiu paros metu 75 m – 2,5 km atstumu.

Sistema veikia „iššoviau-pamiršau“ principu: kariui užfiksavus taikinį ir iššovus, raketa pati valdo save skrydžio iki taikinio metu. Daugiau informacijos apie „Javelin“ galima rasti ČIA.

Krašto apsaugos ministerija primena, kad „Jungtinės Amerikos Valstijos aktyviai dalyvauja stiprinant Baltijos šalių regiono saugumą ir stabilumą“.

„Savo kariais, technika ir finansinėmis lėšomis JAV aktyviai prisideda prie Baltijos regiono gynybos“, - skelbiama ministerijos pranešime visuomenei „Lietuvos kariuomenė papildė JAV gamybos prieštankinių raketų sistemų „Javelin“ atsargas“.