Volstritas siunčia SOS signalą. Baigiasi dolerio karaliavimo laikai

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2020-08-05 00:20:00, skaitė 1492, komentavo 5

Volstritas siunčia SOS signalą. Baigiasi dolerio karaliavimo laikai

Pateikiu prof.Valentino Katasonovo rugpjūčio 2 dieną paskelbto straipsnio vertimą. Tikiuosi, kad šio žinomo finansisto įžvalgos gali būti daug kam įdomios.

Stephen Roach: „2021 metai ateina dolerio krachas.“

Apie JAV dolerio krachą kalba jau senai. Beveik visos tokios pranašystės buvo skelbiamos kitų šalių ekonomistų, finansistų ir politikų. JAV Federalinio rezervo sistemos (amerikiečių Centrinio banko, išleidžiančio dolerius) vadovai tai vertina kaip Amerikos nedraugų bandymą savo norus pateikti už realybę. Tikėjimas doleriu pačioje Amerikoje buvo tvirtas, primenantis religinį fanatizmą. Taip, žinoma, Amerika ekonomiškai silpnėja, bet tai nereiškia, kad silpnėja doleris.

Kaip pavyzdį pateikdavo britų svarą sterlingų, kuris buvo absoliučiu monopolistu valiutų pasaulyje šimtmečių bėgyje, iki pat Pirmojo pasaulinio karo. Karas susilpnino britų svarą, ir valiutų padangėje pakilo nauja žvaigždė – amerikiečių doleris. Tačiau ir tarpukaryje Britanijos svaras liko paklausus, susidarė svaro ir dolerio dvivaldystė. Po Antrojo pasaulinio karo britų svaro saulėlydis pagreitėjo, nors ir šiandien jis TVF de-jure turi rezervinės valiutos statusą (greta JAV dolerio, euro, japonų jenos ir kinų juanio). Šiuo metu britų svaro dalis visų pasaulio valstybių bendruose valiutų rezervuose sudaro apytikriai 3,8%, dalis Didžiosios Britanijos pasauliniame BVP taip pat yra 3,8% lygyje. Remiantis šiais skaičiais daroma išvada, kad privilegijuotas britų svaro statusas baigiasi tiktai dabar, praėjus šimtmečiams nuo pradžios karaliavimo anglų valiutos.

Išvesdami paralelę su britų svaru, amerikiečių ekonomistai ir finansistai ramino Ameriką: neva, doleris yra brandos fazėje, o ne senatvės ir pajėgs karaliauti dar ne vieną dešimtmetį.

Tačiau gyvenimas įneša rimtas korektyvas į tokius svarstymus. Reikšmingai pakeitė situaciją 2007-2009 m. finansų krizė. Dar radikalesnes korektyvas įnešė dabartinė virusinė-ekonominė krizė. Ji paveikė beveik visas valstybes, bet JAV ekonomikai COVID-19 smūgis tapo sunkiausiu. Daugelis šalių jau paskelbė 2020 metų II ketvirčio ekonomikos rezultatus. Ir štai koks jos paveikslas.

Europos sąjungoje BVP kritimas lyginant su pirmu ketvirčiu yra 11,9%, o lyginant su anaogiku (antru) ketvirčiu praėjusių metų – 14,4%. Tai rekordas per ketvirtį amžiaus pasiekiamų statistinių duomenų. Situacija euro zonoje kiek blogesnė. Pirmasis BVP kritimo rodiklis – 12,1%; antras – 15,0%. Europos ekonomikos lokomotyvas – Vokietija – sumažino antrame ketvirtyje BVP lyginant su pirmuoju ketvirčiu 11,7%. O pagrindiniai „herojai“ II ketvirčio (II 2020 metų ketvirtis lyginant su I tų pačių metų ketvirčiu, %): Italija – 17,3; Prancūzija – 19,0; Ispanija – 22,0. Daugumas pirmaujančių europinių valstybių nublokštos pagal BVP rodiklį į paraėjusį šimtmetį.

JAV padėtis baisi. JAV rodikliai dar labiau katastrofiški. Pagal JAV prekybos ministerijos ekonominės analizės biuro duomenis, 2020 II ketvirčio JAV BVP, lyginant su praėjusių metų II ketvirčiu, nukrito rekordiškai - 32,9%. JAV BVP kritimas II ketvirtyje skaičiuojant šiais metais, lyginant su šių metų I ketvirčių, buvo du su viršum kartų gylesnis, negu ES euro zonoje.

Tokio kritimo nebuvo per visą JAV statistikos tarnybos stebėjimo laiką nuo 1947 metų. Tam tikras Amerikos ekonomikos pagyvėjimas užfiksuotas antroje gegužės pusėje. JAV tikimasi, kas kritimo gylis III ketvirtyje, imant per metus, bus mažesnis, tačiau teigiamų augimo tempų iki metų pabaigos niekas nesitiki. Daugelis ekspertų laukia, kad 2020 metų rezultatai bus rekordiniai – maksimalūs per visą JAV BVP statistinių stebėjimų istoriją. Amerikos ekonomistai retrospektyviškai rekonstravo JAV BVP rodiklius nuo ХХ amžiaus pradžios. Šios rekonstrukcijos parodė, kad BVP didžiausias kritimas įvyko 1932 metais – 12,9%. Yra bukštaujama, kad šis rodiklis 2020 metais bus viršytas; dabatinė ekonomikos krizė Amerikoje gali būti sunkiausia per visą šį daugiau negu šimtmečio periodą.

Gelbėdami savo ekonomikas pagrindiniai pasaulio centriniai bankai įjungė pinigų spausdinimo stakles pilnu pajėgumu. Ir todėl, kad JAV ekonomikos kritimas gilesnis, negu Europos ir Japonijos, federaliniam rezervui reikia išleisti pačią didžiausią pinigų spausdinimo produkciją. Jeigu ECB, pavyzdžiui, nuo metų pradžios išliejo ant Europos ekonomikos 1,7 trilijonų eurų lietų, tai JAV FRS išliejo ant Amerikos ekonomikos 3 trilijonus dolerių. Šiomis dienomis JAV Finansų ministerija pareiškė, kad prireiks dar 1 trilijono. Suprantama, šį trilijoną atspausdins FRS. Jau iki 2020 metų pabaigos JAV FRS balanse valiuta viršijo 7 trilijonų dolerių ribą. Pagrindinis Deutsche Bank ekonomistas Mettas Luccetti prognozuoja, kad taip gelbstint ekonomiką JAV FRS balanse valiuta per artimiausius 2-3 metus gali išaugti iki iki 20 trilijonų doleriu.

FRS pagal pinigų spausdinimo apimtis lenkia visus pagrindinius centrinius bankus. Tai sukelia JAV dolerio kurso kritimą euro ir kitų pagrindinių valiutų atžvilgiu, pagal kurias skaičiuojamas JAV dolerio indeksas (viso šešios valiutos). Tiesa, dolerio atžvilgiu periferinės valiutos (kurioms priklauso ir Rusijos rublis) toliau pinga.

JAV dolerio kurso kritimas kitų rezervinių valiutų atžvilgiu kartu su veržliu aukso kainos augimu (šiandien jo kaina artėja prie 2000 dolerių už Trojos unciją) gresia Amerikos valiutai rimtomis pasekmėmis. Vieni ekspertai sako, kad gali įvyki staigi dolerio griūtis. Kiti pranašauja jo laipsnišką saulėlydį. Vienaip ar kitaip, Amerikos valiutos krizės ženklai matomi net aklam. Apie krizę kalba net tai, kad net tie, kas pagal pareigas ir statusą tradiciškai neigė dolerio krizę. Pateiksiu tris pavyzdžius.

Birželį MIP pasisakė žinomas bankų guru Stephen Roach. Tai Volstrito ir Federalinio rezervo žmogus: buvęs top-menedžeris ir pagrindinis Amerikos banko Morgan Stanley ekonomistas, buvęs JAV FRS analitinio padalinio darbuotojas, dabar vyriausias mokslinis darbuotojas tyrimo centro Jackson Institute of Global Affairs prie Jailio universiteto. Štai ką jis pasakė: „Dolerio, kaip pagrindinės rezervinės valiutos „nepamatuotų privilegijų“ epocha baigiasi. 1960 -siais tuometinis Prancūzijos finansų ministras Žiskaras Destenas sugalvojo šį terminą („nepamatuota privilegija.“ - V.K.) pagrinde dėl frustracijos, skusdamasis JAV, kurios laisvai išnaudojo likusį pasaulį, palaikydamos savo per aukštą gyvenimo lygį. 60 metų pasaulis skundėsi, bet nieko nedarė. Tos dienos praėjo“.

Roach vertinimu, 2021 metais, doleris nuvertės iki 35% atžvilgiu valiutų krepšelio šalių, su kuriomis JAV vykdo tarptautinę prekybą. O štai dar griežtesnė išvada: „2021 metais įvyks dolerio krachas“.

Antras pavyzdys liečia vertinimus banko Goldman Sachs, įeinančio į Volstrito „didįjį penketuką“. Šio banko analitikai liepos apžvalgoje taip pat prognozuoja dolerio nuvertėjimą, kas gali sukelti pabaigą jo dominavimui pasaulio valiutų rinkose. Kartu bankas prognozuoja greitą aukso kainos augimą. Jo kaina jau dabar artėja prie 2000 dolerių už Trojos unciją. Goldman Sachs tvirtina, kad iki metų pabaigos jo kaina bus ne mažesnė už 2300 dolerių. Sekančiais metais augimas tęsis. Banko rekomendacijos paprastos – iš dolerio pereiti į auksą, kol nevėlu. „Auksas yra paskutinės instancijos valiuta, ypač sąlygose, kaip dabar, kuomet vyriausybės silpnina savo fiatines valiutas ir stumia realias procentines normas į rekordinius minimumus“, - parašė Džefris Karri ir kiti Goldman Sachs strategai, skaitantys, kad dabar „egzistuoja realios grėsmės dėl JAV dolerio išlikimo rezervinės valiutos statuse.“

Trečias pavyzdys liečia tarptautinę reitingų agentūrą Fitch, kuri visada ištikimai tarnavo pinigų šeimininkams, skelbdama pastariesiems reikalingus pasaulio finansinės padėties vertinimus. Liepos 31 dieną ši agentūra paskelbė eilinį JAV kreditinio reitingo vertinimą. Reitingas, kaip visuomet, patvirtintas aukščiausiame lygyje AAA. Agentūros pranešime spaudai skaitome standartines formuluotes: neva, aukštas vertinimas sąlygotas „struktūrine Amerikos ekonomikos galia, aukštomis gyventojų pajamomis ir dinamiška verslo aplinka“, o taip pat dolerio rezerviniu statusu, kuris lieka dominuojančia pasauline valiuta.

Neįprasta spaudos pranešimo dalimi tapo išvada apie blogėjimą prognozės JAV suverenaus kreditinio reitingo iki „negatyvaus“. Tokia formuluotė vertinant JAV atsirado pirmą kartą per visą šios reitingų agentūros gyvavimo laiką. Žinovai tai sutiko kaip SOS signalą. Tai ne kvietimas gelbėti dolerį, o gelbėtis nuo jo.

https://www.fondsk.ru/news/2020/08/02/uoll-strit-podaet-signal-sos-dollaru-ostalos-carstvovat-nedolgo-51533.html