Rusija ir Kinija sparčiai artėja prie visiško JAV dolerio atsisakymo, dedolerizacijos keliu eina ir kitos valstybės

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/rusij... 2020-07-30 22:11:00, skaitė 1187, komentavo 6

Rusija ir Kinija sparčiai artėja prie visiško JAV dolerio atsisakymo, dedolerizacijos keliu eina ir kitos valstybės

2009 m., globalios finansų krizės metu, Rusija ir Kinija sutarė eiti dedolerizacijos – dolerio atsisakymo atsiskaitymų metu – keliu. Šiuo metu šis procesas įgavo ženklų pagreitį: pirmąjį šių metų ketvirtį, pirmąsyk istorijoje Rusijos ir Kinijos atsiskaitymuose dolerio dalis sudarė 46 proc. Prieš ketverius metus dolerio dalis atsiskaitymuose tarp Kinijos ir Rusijos sudarė daugiau nei 90, prieš dvejus metus – 75 proc.

Šiuo metu 54 proc. nedolerinių atsiskaitymų tarp Kinijos ir Rusijos vykdomi eurais (30 proc.), juaniais (17 proc.) ir rubliais (7 proc.). Kinija taip pat kuria ir skaitmeninį juanį.

Sumažėjusi dolerio vertė tarptautinėje prekyboje susijusi su tarp JAV ir Kinijos vykstančiu prekybos karu, taip pat JAV politikų kaltinimais Kinijai dėl koronaviruso.

Dolerio palaipsniui atsisakoma ir prekyboje su ES: nuo 2016 m. prekyba tarp Maskvos ir Europos Sąjungos dažniausiai vyko eurais.

Su Kinija ne doleriais per pastaruosius kelerius metus yra atsiskaičiusios ir kitos valstybės: Australija, Brazilija, Japonija, Iranas, Venesuela ir kt.

Analitikai pažymi, kad JAV palaipsniui praranda savo pranašumą pasaulio rinkose dėl prekybos karų, sankcijų.

Šaltinis: iz.ru