Šokiruojantis palyginimas: kaip žmonių kontrabandistus baudžia Lietuva ir Graikija

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2020-07-21 11:45:00, skaitė 1032, komentavo 10

Šokiruojantis palyginimas: kaip žmonių kontrabandistus baudžia Lietuva ir Graikija

Graikijoje ir Lietuvoje liepos vidury buvo sulaikyti kontrabandistai, pervežantys nelegalius imigrantus. Graikijoje juos sodina į kalėjimą dešimtims metų, o Lietuvoje - paleidžia!!!

Graikija. Korfu saloje pakrantės apsauga liepos 17 dieną sulaikė keturis Ukrainos piliečius už nelegalų pervežimą. Jie apkaltinti prekyba žmonėmis. Už šį nusikaltimą Graikijoje jiems gresia iki 200 metų kalėjimo. Ukrainiečiai mėgino perkelti 23 Turkijos piliečius su burlaiviu. Nelegalius migrantus kontrabandininkai pervežinėjo į salą ir apgyvendino jų išnuomotuose butuose.

Šiuo metu Graikijos kalėjimuose yra 140 įkalintų ukrainiečių. Tarp jų ir už „prekybą žmonėmis“ - būtent taip Graikijoje kvalifikuojamas nelegalų pervežimas, kas skaitoma ypač sunkiu nusikaltimu. Už kiekvieną pervežtą nelegalą gali būti skirta įkalinimo bausmė iki 10 metų ir daugiau.

Lietuva. 2020-07-13 13.30 val. Vilniaus pasienio rinktines Padvarionių pasienio užkardos veikimo teritorijoje, Medininkų PKP, į Lietuvos Respubliką atvyko 6 TJ (Tadžikijos, A.L.) piliečiai: M. S., gim. 1985 m., D. D., gim. 1987 m., R. S., gim. 2014 m., K. S., gim. 2011 m., S. S., gim. 2019 m., U. S., gim. 2016 m., kurie raštu pateikė prašymus dėl prieglobsčio suteikimo Lietuvos Respublikoje.

Užsieniečių dokumentuose Šengeno valstybių vizų nėra. Užsieniečiai laikinai patalpinti Medininku PKP prieglobsčio prašytojų patalpose. Pirminius prieglobsčio procedūros veiksmus vykdys Vilniaus pasienio rinktines Migracijos skyrius. Minėti užsieniečiai atvyko automobiliu Lada Vesta, valst. Nr. 7862KT-4, kuri vairavo BY (Baltarusijos, A.L.) pilietis Dzianis Hryshko, gim. 1990 m. Užsienietis neįleistas į Lietuvos Respubliką, nes neturėjo galiojančios vizos ar leidimo gyventi (C).

Lietuvos BK numato: 

„292 straipsnis. Neteisėtas žmonių gabenimas per valstybės sieną

1. Tas, kas neteisėtai per Lietuvos Respublikos valstybės sieną gabeno nuolatinės gyvenamosios vietos Lietuvos Respublikoje neturintį užsienietį arba neteisėtai valstybės sieną perėjusį tokį užsienietį gabeno ar slėpė Lietuvos Respublikos teritorijoje, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki šešerių metų.

2. Tas, kas padarė šio straipsnio 1 dalyje numatytas veikas dėl savanaudiškų paskatų, arba jeigu tai sukėlė pavojų asmens gyvybei, baudžiamas laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

3.Tas, kas organizavo šio straipsnio 1 dalyje numatytas veikas, baudžiamas laisvės atėmimu nuo ketverių iki dešimties metų.

4. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.“

VSAT ikiteisminio tyrimo pagal 292 str. 1 dalį nepradėjo.

Kas apsprendžia tokį nuolaidumą žmonių kontrabandistams, kad jie Lietuvoje nėra suimami ir teisiami, o „neįleidžiami“? Keista, tiesa? ES valstybėje Graikijoje už tą patį nusikaltimą prekeiviai žmonėmis sėdės dešimtmečius kalėjime, o Lietuvoje jie kuo ramiausiai keliauja namo ir gali tęsti savo nusikaltimus. Šį klausimą aš užduosiu Vidaus Reikalų ministerijai ir būtinai informuosiu savo skaitytojus apie atsakymą.

Priminsiu, kad Seimo nario Rimanto Dagio duomenimis kiekvienas „pabėgėlis“ Lietuvai kas mėnesį kainuoja 1000 eurų.

Nuorodos:

https://rua.gr/news/procrim/36825-4-ukrainskikh-moryaka-zaderzhany-na-korfu-za-perevozku-nelegalov.html

http://lebionka.blogspot.com/2019/07/algimantas-lebionka-naujas-migracijos.html