Naujos F-35 problemos: kas negerai su amerikiečių lėktuvais

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-06-30 11:06:00, skaitė 1101, komentavo 3

Naujos F-35 problemos: kas negerai su amerikiečių lėktuvais

Fizikos dėsniai nepaiso Amerikos lėktuvų konstruktorių pastangų ir "nuleidžia iš dangaus" labai brangius projektus

F-35 Lightning II lėktuvai akivaizdžiai nėra penktosios kartos, tačiau JAV iš inercijos bando pilnai pakrauti šį "žalią" orlaivį daugeliu globalių uždavinių ir ginkluote. Lyg F-35 laive esančios termobranduolinės bombos B61-12 gali kompensuoti greičio trūkumus, matomumą radaruose, didelį avaringumą ir nenuspėjamumą.

Leidinys "The Aviationist" pranešė, kad netoliese amerikiečių oro bazės "Edwards" (Kalifornija) buvo atlikta naikintuvo F-35A Lightning II bandymų serija, kurios metu buvo bandoma atidirbti termobranduolinės bombos B61-12 kintamos galios kovinės  galvutės naudojimą. Dvigubos paskirties branduolinius ginklus gabenančio orlaivio sertifikavimas numatytas 2023 metų sausį. Taigi, kartu su programinės įrangos atnaujinimu (nuo dabartinės 3A bloko versijos iki 4 bloko), naikintuvai F-35A galės gabenti ir naudoti termobranduolines bombas. Be to, po B61-12 integracijos į JAV oro pajėgų ginklų sistemą F-15E ir F-16 "kultinio branduolinio naikintuvo vaidmuo" teks F-35A. Atnaujinta B61-12 bomba išsiskiria orientacine sistema ir kintamos galios (iki 50 kilogramų) kovinė dalis.

Daugiafunkcio naikintuvo-bombonešio programos F-35 Lightning II kaina buvo apie 1,3 trln. JAV dolerių. Įvairios F-35 modifikacijos masiškai gaminamos nuo 2011 metų. Iš pradžių JAV dėjo dideles viltis į šią transporto priemonę, tačiau praktinė eksploatacija nuvylė specialistus. Anksčiau Pentagonui artimas "Defense News" paskelbė kritines apžvalgas apie F-35 Lightning II. Faktai rodo: F-35 — ikigarsinis naikintuvas, galintis įsibėgėti ne daugiau kaip per 1 minutę su papildomu degikliu, o esant greičiui, didesniam nei 1 Machas per minutę, yra pavojus, kad gali perkaisti korpusas. Po 1,6 Macho greičio uodega gali tiesiog nukristi. Pastovus (kreiserinis) 5-osios kartos naikintuvo greitis negali būti mažesnis nei 1,4 Macho, todėl technologinis proveržis neįvyko. Faktiškai F-35 liko 4-osios kartos orlaiviu, o termobranduolinės bombos jam gali būti nepakeliama našta.

Kompensacinės priemonės

Per praėjusius metus beveik penktosios kartos F-35 naikintuvo pagrindinių trūkumų skaičių pavyko sumažinti iki penkių; vis dar per daug orlaiviui, kurio yra kaina 100 mln. JAV dolerių už vienetą. Pentagonas skubiai ištaisė "eksploatacines charakteristikas", ir dabar F-35 laikomas ikigarsiniu orlaiviu, galinčiu atlikti trumpus pagreičius.

Kadangi didelis greitis kelia pavojų, kad orlaivis subyrės, instrukcija nustato, kiek sekundžių karinio jūrų laivyno ir jūrų pėstininkų F-35B ir F-35C modifikacijos gali skristi maždaug 1,2 Macho greičiu. Naikintuvo F-35A versija su tradiciniais pakilimais ir nusileidimais turi bendrus trūkumus — nuo programinės įrangos iki mažo greičio ir matomumo radaruose.

Atrodo, kad "žaibo" reputacija yra visiškai sugadinta, tačiau eksploatacijos metu atsiranda naujų netikėtų savybių. Žurnalas "Air Force Magazine" birželio 24 dieną pranešė, kad JAV naikintuvams F-35A draudžiama artėti prie griaustinių arčiau kaip 25 mylių (apie 40 km) atstumu. Paaiškėjo, kad borto inertinių dujų generavimo sistemos (OBIGGS) projektinės savybės gali sukelti degalų bakų sprogimą. Įdomu, kad OBIGGS sistema anksčiau buvo kritikuojama ir 2014 metais buvo modernizuota (sprogimo pavojus nebuvo pašalintas).

Daugybė naujausių F-35 Lightning II orlaivių katastrofų leidžia daryti prielaidą, kad net ir taikios F-35 eksploatacijos sąlygomis gali atsirasti nemalonių (pavojingų) atradimų. Jau nekalbant apie amerikiečių "žaibų" pažeidžiamumą hipotetiniame kovos su Rusijos penktosios kartos naikintuvais Su-57 ar elektroninio karo sąlygomis.

Skrydis į nežinią

JAV yra įsipareigojusios aktyviai parduoti F-35 savo sąjungininkams Europoje. O modernizuota termobranduolinė bomba B61-12 iš pat pradžių buvo skirta Europai. Serijinė gamyba planuojama 2020 metais, o amerikiečiai ketina dislokuoti B61-12 bombas savo Europos bazėse.

Tuo pat metu neatmetamos situacijos, kai kilimo (papildomo degiklio) metu naikintuvas su branduoliniu ginklu praranda uodegą arba į jį trenkia žaibas. Galimi ir kiti variantai, tačiau sąjungininkams visais atvejais to nebus per maža. Amerikietiški ginklai tampa vis pavojingesni Europai. Didėja vokiečių pasipriešinimas. Prancūzija atvirai pareiškė: "Nustokite primesti F-35".

Tai yra logiškas rezultatas iš naujo įvertinus JAV technologinius pajėgumus karinių orlaivių gamybos srityje. Patirtis su penktosios kartos naikintuvu F-22 Raptor anksčiau buvo pripažinta nesėkminga (nepatikimą radiją sugeriančią dangą aptinka metro atstumo radarai, nuotolis tik 750 km, serijinio orlaivio kaina per didelė — 350 mln. JAV dolerių). Tuo tarpu nesugebėję pilnai ir tinkamai įrengti penktosios kartos (de jure) F-22 ir F-35 lėktuvų iki išankstinio pardavimo būsenos, amerikiečiai žvelgia tiesiai į karinės aviacijos ateitį.

Pagal Vašingtono planus, pirmieji šeštosios kartos naikintuvai turėtų pakilti iki 2030 metų. Sprendžiant iš aprašymo, priešas jiems jau yra parengęs: "Atsižvelgiant į didžiulius atstumus Ramiojo vandenyno teatre, dėl kurių jie turės kovoti", tikimasi, kad dėl elektroninio karo komplekso jie turės didelius skrydžio diapazonus be degalų papildymo, pranašumą ore ir aukštą išgyvenamumą. Tačiau po visų brangių "penktosios kartos" F-35 Lightning II nesėkmių JAV Kongresas išreiškė ketinimą 2021 fiskaliniais metais apriboti šeštosios kartos naikintuvo programos finansavimą.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.