Vyriausybė įgaliota steigti valstybinį plėtros banką

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/economi... 2020-06-26 15:31:00, skaitė 805, komentavo 2

Vyriausybė įgaliota steigti valstybinį plėtros banką

Seimas pripažino Valstybinį plėtros banką valstybei svarbiu projektu ir įgaliojo Vyriausybę ne vėliau kaip iki rugsėjo pradžios pradėti konsultacijas su EK dėl techninės paramos banko steigimo klausimais

VILNIUS, birželio 26 — Sputnik. Seimas penktadienį priėmė nutarimą dėl Valstybinio plėtros banko steigimo ir valstybės dalyvavimo kreditų įstaigos kapitale.

Apie tai praneša Seimo spaudos tarnyba.

Už šį Seimo nutarimą balsavo 67 Seimo nariai, prieš — 14, susilaikė 13 parlamentarų.

Priimtu dokumentu Seimas pripažino Valstybinį plėtros banką valstybei svarbiu projektu ir įgaliojo Vyriausybę ne vėliau kaip iki 2020 metų rugsėjo 1 dienos pradėti konsultacijas su Europos Komisijos Paramos struktūrinėms reformoms generaliniu direktoratu dėl techninės paramos Valstybinio plėtros banko steigimo klausimais. 

Vyriausybė taip pat įgaliota svarstyti valstybės dalyvavimo kredito įstaigų kapitale galimybes.

Seimo nutarime pažymima, kad Lietuvos bankų sektorius yra vienas labiausiai koncentruotų ES (užima trečią vietą po Estijos ir Graikijos), o galimybės pritraukti naujus rinkos žaidėjus yra ribotos dėl objektyvių socialinės ir ekonominės raidos sąlygų (maža rinka, nepalankios demografinės tendencijos).

"Smulkiojo ir vidutinio verslo kreditų prieinamumas Lietuvoje yra vienas mažiausių ES, o Valstybinio plėtros banko įsteigimas ir valstybės dalyvavimas kredito įstaigų kapitale galėtų sumažinti šį rinkos trūkumą", — teigiama dokumente.

Kaip anksčiau yra minėjęs Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Valius Ąžuolas, apžvelgus daugelį ES valstybių, didžioji dauguma jų turi ir plėtros bankus, ir valstybinius bankus, ir komercinius bankus. 

"Tų formų yra įvairių. Įvairūs yra ir tikslai. Nuo smulkaus ir vidutinio verslo skatinimo, strateginių projektų, renovacijos, regionų finansavimo, regionų atskirties mažinimo ir finansų prieinamumo", — yra tvirtinęs Biudžeto ir finansų komiteto vadovas.

Pasiūlymo iniciatoriai tikina, kad Valstybinis plėtros bankas padidins finansinių paslaugų prieinamumą šalyje, ypač regionuose, ir galės paskatinti tvarią konkurenciją bankiniame sektoriuje, be to, tai yra perspektyvi alternatyva tradiciniams komerciniams bankams, galinti nukreipti finansinius išteklius projektams, orientuotiems į ilgalaikę socialinę ir ekonominę gerovę.