Aistė Meidutė demaskuoja: Klaidingai gretina „Black Lives Matter“ plakatus su Euromaidano įvykiais

Autorius: Aistė Meidutė Šaltinis: https://www.delfi.lt/news/melo... 2020-06-19 12:48:00, skaitė 1073, komentavo 5

Aistė Meidutė demaskuoja: Klaidingai gretina „Black Lives Matter“ plakatus su Euromaidano įvykiais

Protestai Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), kilę po to, kai baltasis policininkas nužudė sulaikytą juodaodį George'ą Floydą pakurstė konspiracijos teorijų mėgėjų vaizduotę. Socialiniuose tinkluose ir kai kuriuose portaluose išplatinta žinutė, siejanti organizacijos „Black Lives Matter“ plakatus su 2013 metų įvykiais Ukrainoje.

Pradžioje rusiškose socialinių tinklų paskyrose, o vėliau – ir liūdnai pagarsėjusiuose lietuviškuose portaluose 20min.lt, ekspertai.eu, netiesa.lt pasidalinta nuotrauka, kuriame vaizduojami du identiški plakatai. Viename iš jų – užrašai ukrainiečių kalba, raginantys burtis į protestus prie JAV ambasados, o kitame – žinutė apie „Black Lives Matter“ organizuojamus protestus Londone. Abiejų plakatų dizainas – identiškas: geltonas fonas su ryškiais juodais užrašais, juodo kumščio simbolis ir raginimas nepamiršti į protestą pasiimti kaukių, vandens ir vilkėti neiššaukiančius drabužius.

Prieraše prie plakatų nurodyta, kad ukrainietiška jo versija – tai 2013 metais Ukrainoje vykusių protestų instrukcija.

Lietuviškame 20min.lt patalpintame tekste "Labai gali būti, kad Ukrainos Maidano ir BLACK LIVES MATTER plakatų autorius – tas pats" spekuliuojama, esą plakatus gamino tas pats autorius ir užsakovas, o juos už virvutės tampė pastaruoju metu itin dažnai sąmokslo teorijų kūrėjų minimas vienu turtingiausių pasaulio žmonių laikomas George'as Sorosas.

Tačiau, išvertus ukrainiečių kalba plakate įrašytą tekstą nesunku suprasti, kad plakatas su Maidano protestais neturi nieko bendra. Jame birželio 14 dieną raginama susiburti prie JAV ambasados ir išreikšti solidarumą su protestuotojais JAV.

Skirtumas tik toks, kad plakate reikalaujama teisingumo ne rasiniu, o nacionaliniu pagrindu – prašoma sustabdyti brutalius pareigūnų veiksmus, nukreiptus prieš Ukrainos patriotus.

Atlikus plakato paiešką įvairiose interneto vaizdų paieškos sistemose paaiškėja, kad toks plakatas internete pasirodė tik šių metų birželio mėnesį. Jokios senesnės dokumento versijos aptikti nepavyko.

Kad plakatas su Maidano įvykiais nesusijęs parodo ir skelbiama protesto data, sutampanti su „Black Lives Matter“ protestų visame pasaulyje banga, o ne su 2013 metų Ukrainos protestais, vykusiais nuo 2013 metų lapkričio 21 dienos iki 2014 metų vasario 23 dienos.

Paanalizavus rusiškose socialinėse paskyrose išplatintus pranešimus, galima rasti ir daugiau sugretintų ukrainietiškų ir angliškų plakatų versijų, kuriuos jungia toks pat dizainas ir šriftai, tačiau visi jie, kaip ir prieš tai aptartasis, internete paviešinti šių metų birželį.

Nors aptikti straipsnių ar nuotraukų iš protesto, apie kurį kalbama plakate ukrainiečių kalba ukrainietiškuose naujienų portaluose nepavyko, vienas asmuo (taip pat visus įvykius susiejęs su G. Sorosu), pasidalinęs to paties plakato atvaizdu piktinosi, kad nerimstant protestams JAV Kijevo gatvėse taip pat pasirodė skrajutės, raginančios solidarizuotis su amerikiečiais. Straipsnis pavadintas „Ukrainą bandoma įtraukti į amerikietiškus protestus“.

Remiantis pateikta informacija aišku, kad plakatas ukrainiečių kalba, sugretintas su Londono protestuotojų prieš policijos brutalumą plakatu nėra susijęs su Euromaidano įvykiais. Greičiausiai šiuo plakatu ukrainiečiai buvo raginami solidarizuotis su JAV ir protestuoti prieš policijos žiaurumą. Panašūs protestai vyko ne tik JAV, bet ir daugelyje kitų pasaulio šalių – Prancūzijoje, Belgijoje, Jungtinėje Karalystėje, Australijoje, taip pat ir Lietuvoje.

Šaltiniai

  • A timeline of the Euromaidan revolution;
  • euromaidanpress.com;
  • „Google“ vaizdų paieška Europe seeks own response to Black Lives Matter;
  • politico.eu

 Per 3min: Pagiriamasis žodis AISTEI MEIDUTEI ir vieša nuoširdi padėka - AČIŪ, TAU AISTE! 7538-06-19