Graikijos prokuratūra įtaria buvusį finansų ministrą tėvynės išdavimu

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/zinias... 2015-08-03 16:06:09, skaitė 5739, komentavo 0

Graikijos prokuratūra įtaria buvusį finansų ministrą tėvynės išdavimu

Graikijos prokuratūra ėmėsi buvusio šalies finansų ministro Janio Varoufakio (Yanis Varoufakis) veiklos tyrimo. Jam gali būti pateikti kaltinimai aplaidžiu pareigų vykdymu, kriminalinės grupuotės kūrimu ir netgi valstybės išdavimu. Apie tai liepos 30 d. pranešė vokiečių leidinys „Frankfurter Allgemeine Zeitung“. Graikijos prokuratūra veiksmų ėmėsi po to, kai pasaulio žiniasklaidoje pasirodė informacija, jog buvęs finansų ministras turėjo slaptą planą esant ypatingai situacijai šalyje įvesti į apyvartą antrą valiutą.

Graikijos Aukščiausiojo teismo prokuroras Efterpis Kucamanis (Efterpi Koutzamani) į šalies parlamentą nusiuntė ieškinius, tačiau kol kas negali pareikšti kaltinimų J. Varufakiui, nes ji gina parlamentaro teisinė neliečiamybė. Kad prokuratūra galėtų pareikšti kaltinimus buvusiam šalies finansų ministrui, parlamentas turės balsuoti dėl teisinės neliečiamybės atšaukimo.

Anksčiau buvo pranešta, jog manoma, kad J. Varufakis suformavo slaptą darbo grupę, kuri ruošdamasi drachmos (senoji Graikijos valiuta) įvedimui šalyje, turėjo įsilaužti į finansų ministerijos duomenų bazę ir užtikrinti prieigą prie mokesčių mokėtojų registracijos numerių. Jei Graikija būtų buvusi priversta trauktis iš euro zonos, šie veiksmai būtų leidę uždaryti bankus ir įvesti paralelinę mokėjimo sistemą šalyje.

„Teisinės neliečiamybės panaikinimo procedūra, – jei iš vis ji bus pradėta, – gali užtrukti metus, o gal ir ilgiau“, – teigė advokatas Giorgas Stamatopulas (Giorgos Stamatopoulos).

Šaltinis: dw.com