Kodėl sunkioji šarvuota kovos mašina T-15 "Armata" yra geriausia pasaulyje

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-06-07 23:12:00, skaitė 1199, komentavo 6

Kodėl sunkioji šarvuota kovos mašina T-15

Rusija pirmauja pasaulyje pagal ginklų kūrimą ir gamybą. "Armata" platformos pagrindu sukurta sunkioji pėstininkų kovos mašina (PKM) yra kokybinis technologinis šuolis. Naujoji PKM yra labai paklausi pasaulinėje ginklų rinkoje

Pergalės parade Maskvoje birželio 24 dieną T-15 "Armata" su naujausiu universaliu kovos moduliu Kinžal" (galinčiu smogti priešui daugiau nei 14 km atstumu, 57 mm pabūklų šaudymo greičiu — 80 šūvių per minutę yra vienas iš puikiausių karinės įrangos pavyzdžių). Šiandien tai yra galingiausia ir saugiausia pėstininkų kovos mašina planetoje.

Pėstininkų kovos mašina ant vikšrinės platformos "Armata" yra skirta pėstininkams perduoti ir palaikyti ugnį priešakyje esantiems kariams. Ginkluotė, manevringumas ir gynybos sistemos leidžia pėstininkų kovos mašinai T-15 veikti kartu su tankais. Tačiau šios kovos transporto priemonės komponavimas skiriasi nuo "artimiausio giminaičio" — T-14 tanko. Variklis yra priekinėje dalyje, centre yra valdymo skyrius, laivagalyje yra desantininkų skyrius. Ginkluotė ir šaudmenys yra visiškai negyvenamajame bokšte su nuotolinio valdymo pultu. PKM T-15 vidaus erdvės ir gyvybės palaikymo sistemų išdėstymas leidžia įgulai ir desanto pajėgoms vykdyti kovos misijas nepalikdami transporto priemonės tris dienas.

Mašiną valdo trys įgulos nariai, desanto skyriuje telpa devyni pilnai įrengti motorinio šaudymo sistemų (PKM-2 ir PKM-3 telpa 7 desantininkai). Sulankstoma rampa leidžia desantininkams patogiai įlipti ir išlipti. Saugumas ir pakankamas 12 kariškių patogumas, nemaža ginkluotė ir šaudmenys lėmė įspūdingus pėstininkų kovos mašinų T-15 matmenis ir svorį (ilgis — 9,5 m, plotis — 4,8 m, aukštis — 3,5 m, svoris — 55 tonos). Šis "monstras" su daugiasluoksniais šarvais aprūpintas 2B-12-3A dyzeliniu varikliu, kurio galia siekia 1500 AG, gali įveikti vandens kliūtis iki 5 metrų gylio (dugnu), įsibėgėti nelygiame reljefe apie 50 km/h, o greitkeliu — iki 75 km/h. Nuvažiuoti gali 500 km.

Rusijos armijos  T-15 "Armata" paklausa yra didžiulė. Naujoji kovinė transporto priemonė garantuoja kokybišką motorizuotų šautuvų vienetų techninės įrangos patobulinimą ir naujų šarvuotų transporto priemonių naudojimo mūšio lauke įdiegimą. Pristatymai BMP T-14 ir T-15 tankų bus vykdomi sinchroniškai, nes abi transporto priemonės buvo skirtos veikti integruotai kovinėse operacijose.

Unikalus saugumas

Visos pėstininkų kovos mašinos pasaulyje yra pažeidžiamos prieš priešo prieštankines sitemas, tačiau tai netaikoma pėstininkų kovos mašinai T-15. Saugumas yra pagrindinis "Armata" bruožas. Svarbus T-15 konstrukcijos bruožas yra šarvuota kapsulė (kurioje yra vadas, vairuotojas ir operatorius), izoliuota nuo šaudmenų ir variklio bei transmisijos skyriaus, ir priešmininė korpuso konstrikcija, sauganti įgulą ir desantininkų pajėgas nuo sprogstamų minų. Ypatingo dėmesio verta daugiapakopė T-15 apsaugos nuo prieštankinių ginklų sistema.

Optoelektroninio slopinimo kompleksas ir radiacijos aptikimo jutiklių sistema (lazerinis taikinio žymiklis arba priešo diapazono ieškiklis) leidžia įvykdyti automatišką sušaudymą dūmų granatomis tankiai aerozolio uždangai sukurti. Pagrindinį darbą atlieka "Afganit" aktyvios gynybos sistema — automatizuota sistema aptinka priešo prieštankines raketas, artėdama prie pėstininkų kovos transporto priemonės, ir numuša jas (nepaliesdama automobilio kėbulo). "Afghanit" gali nustatyti priešo raketos paleidimo sritį, kad galėtų imtis atsakomųjų veiksmų. Fazių matricos antenos stebi bet kokią veiklą šalia PKM. Visiškas matomumas iš arti vykdomas naudojant vaizdo kameras, kurios perduoda vaizdą į ekipažo ekranus.

Jei priešo sviediniai vis dėlto įveikia "Afganit" gynybinę liniją, į kovą įstoja dinamiškos gynybos kompleksas "Malachitas". Abi sistemos aprūpina pėstininkų kovos mašiną T-15 patikimomis gynybos linijomis, tačiau pagrindinis šarvuotas korpusas, pagamintas iš kompozitų ir plieno, taip pat gali atlaikyti smūgį. Medžiagų derinys leidžia pasiekti lygiavertį įprastos šarvuotos plokštės, kurios storis yra 1200 mm, stiprumą. Be to, mašinoje yra elektroninių karo priemonių, kurios užkerta kelią palydovinės navigacijos ir radijo signalams bei apgauna priešo sviedinius ir raketas. Apatinė priešmininė gynyba sugeba užgesinti net galingo sausumos minos smūgio bangą. PKM jėgos įrenginio dislokavimas priekyje suteikia papildomą apsaugą įgulai ir desantui.

Pasaulyje nėra lygiaverčių analogų saugumo prasme. Sunkioji pėstininkų kovos mašina T-15 pranoksta visus artimiausius konkurentus, įskaitant naujausią vokiečių "Puma" ("Schützenpanzer Puma"), kuri dabar keičia pėstininkų kovos mašiną "Marder" Bundesvere. Tik kai kuriais aspektais su ja gali konkuruoti Izraelio šarvuočių vežėjas "Namer". Atkreipiu dėmesį, kad ne visos pėstininkų kovos transporto priemonės T-15 savybės yra žinomos plačiajai visuomenei, "Armata" yra vienas labiausiai įslaptintų Rusijos gynybos ministerijos projektų.

Pribloškianti galia

Dėl naujos taktikos vietos konfliktuose (ir miesto mūšiuose) reikėjo pėstininkų kovos mašinas padaryti atkaklesnes. Naujausia Rusijos pėstininkų kovos mašina turi tankų šarvus, geba užtikrinti patikimą pėstininkų apsaugą ir įsitraukti į mūšį su beveik bet kokiu priešu. Galinga, gerai šarvuota ir ginkluota transporto priemonė užtikrins greitą pėstininkų dalinių pristatymą į fronto liniją, ten organizuos griežtą ugnies palaikymą, naikins priešo šaudymo vietas ir kirs per įtvirtintą gynybos liniją. PKM T-15 vienodai sėkmingai veiks lauke ir miesto aplinkoje.

Pabrėžiu, skirtingai nei NATO šalių PKM, kovos modeliai T-15 palaiko artimosios kovos gynybos režimą — pasyviai nustato orlaivius per televiziją ir infraraudonųjų spindulių optinius prietaisus. T-15 gali pataikyti į beveik visus antžeminius taikinius (įskaitant tankus) ir numušti puolimo orlaivius, "Apache prieštankinius sraigtasparnius ir "MQ-1 Predator" atakos dronus. Yra radaro stotis, sukurta jutiklių sistema ir dviejų plokštumų ginklo stabilizatorius. Patikimumui kompiuterinę valdymo sistemą sudaro du daugiafunkciniai taikikliai: vienas skirtas taikytojui, kitas — vadui.

Modulinis ginklų kūrimo principas leidžia keisti kovos įrangos galimybes atsižvelgiant į taktinį pagrindą. Tikėtina, kad kelios šiandieninės T-15 konfigūracijos bus papildytos naujais moduliais.

Kovinė  integracija

Suvienodinta taktinių ryšių valdymo sistema gali integruotai perduoti duomenis apie aptiktus taikinius į kitas transporto priemones ir priimti nurodymus sunaikinimui. Tai kokybiškai naujas kovinės kariuomenės organizavimo lygis. Taigi T-15 yra sukurtas vykdyti manevringas kovos su bet kokiu priešu tankų ir motorizuotų šautuvų sistemų būriuose net branduolinio ar kitokio tipo masinio naikinimo ginklų naudojimo sąlygomis.

T-15 kovos informacijos valdymo sistema (KIVS) suteikia žymiai aukštesnį T-15 komandinio kontroliuojamumo lygį, palyginti su ankstesnių kartų PKM. KIVS teikia PKM įgulai išsamius duomenis apie transporto priemonės techninę būklę, leidžiančią jiems tiesiogiai susitelkti į kovinius veiksmus. Anksčiau kūrėjai žadėjo, kad T-15 laive bus net dronas, skirtas žvalgybai ir aplinkos vertinimui.

Senieji PKM-1 ir PKM-2 buvo sukurti kaip mūšio lauke veikiantiems tankų vienetų palaikymo priemonė. Didelis greitis ir mažas svoris užtikrino gerą mašinų manevringumą. Tačiau silpni šarvai neprisidėjo prie aukšto gyvybingumo. T-15 pagal savo charakteristikas lenkia visus esamus kolegas. Be to, pagrindinis mūšio tankas T-14 ir PKM T-15 turi tuos pačius jėgos agregatus ir hidromechaninę transmisiją. Šis suvienijimas Rusijoje buvo taikomas pirmą kartą ir labai supaprastina kovinių transporto priemonių priežiūrą.

Neatsitiktinai pėstininkų kovos mašina T-15 patiko Indijos karo vadams. Taip pat svarstoma galimybė įsigyti naujausias pėstininkų kovos mašinas Irako, Kuveito, Tailando ir Pakistano armijoms. Rusija gali sėkmingai konkuruoti šioje ginklų rinkos nišoje su amerikiečiais, kurie ir toliau tiekia pėstininkų kovos mašinas "M2 Bradley" į dešimtis šalių. Anot Rusijos ir užsienio karinių ekspertų, T-15 dar daugelį metų bus pavyzdžiu užsienio konstruktorių biurams.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.

Tankas T-14 „Armata“
Tankas T-14 „Armata“