Titovas: Lietuvoje paprastai valdantieji priima sprendimus už tautines mažumas

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2020-05-22 19:02:00, skaitė 768, komentavo 0

Titovas: Lietuvoje paprastai valdantieji priima sprendimus už tautines mažumas

Tačiau faktas, kad rusų ir lenkų mokyklos vis dar veikia kompaktiško tautinių mažumų apsigyvenimo vietose, yra didelis privalumas, nes kaimyninėje Latvijoje situacija nėra tokia palanki, tikina Klaipėdos politikas Viačeslavas Titovas

VILNIUS, gegužės 22 — Sputnik. Lietuvos ministras pirmininkas Saulius Skvernelis ketvirtadienį Tautinių bendrijų dienos proga paskelbė sveikinimą.

Jis pabrėžė, kad Lietuvos valstybei ir visuomenei visada buvo ir bus svarbi tautinė ir religinė tolerancija bei pastangos puoselėti savąsias tradicijas. Jis palinkėjo visiems veikti išvien, kad Lietuvoje būtų gera gyventi visiems jos žmonėms.

Interviu Sputnik Lietuva buvęs Klaipėdos miesto tarybos narys Viačeslavas Titovas teigė, kad šiandien Lietuvoje vykstantis politinis persekiojimas nedidina tautinių mažumų noro dirbti šalies gerovės labui.

"Be abejo, dar kartą pakartosiu, mes kaip dirbome, taip ir dirbsime. Ir tai, kad ministras pirmininkas dabar daro tokias deklaracijas, be abejo, labai malonu girdėti, kai tai sakoma pirmųjų asmenų. <...> Negaliu samprotauti absoliučiomis kategorijomis, nes į kažką atsižvelgiama, į kažką neatsižvelgiama. Paprastai sprendimus už tautines mažumas priima valdančioji dauguma, tai yra, kartais vyksta konsultacijos ir klausiama, tai daroma grynai deklaratyviai, tačiau vis dėlto jie priima paskutinį sprendimą. Tas pats įstatymas dėl tautinių mažumų vis dar buksuoja, jie negali jo priimti. Laimei, vis dar turime rusiškas mokyklas, lenkiškas mokyklas, vaikų darželius kompaktiškose tautinių mažumų gyvenamosiose vietose. Tai, be abejo, yra puiki palaima. Tai, ką mes, be abejo, matome kaimyninėje Latvijoje, vyksta šiame kontekste... Žinoma, viskas santykinai", — sakė jis.

2011 metų visuotinio gyventojų ir būsto surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno 154 tautybių gyventojai, 2001 metais — 115. 2011 metais lietuviai sudarė 84,2 proc. šalies gyventojų, kitų tautybių atstovai — 14,7 proc.

Lenkai — gausiausia Lietuvoje gyvenanti tautinė bendruomenė.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2018 metais beveik 14 proc. nuolatinių Lietuvos gyventojų priklausė įvairioms tautinėms mažumoms. Gausiausios Lietuvoje gyvenančios tautinės mažumos yra lenkų (157,7 tūkst.) ir rusų (127,8 tūkst.). Baltarusių, ukrainiečių, žydų, latvių, totorių, vokiečių, romų ir kitų tautybių gyventojai sudaro apie 3 proc. visų Lietuvos gyventojų. Per pastaruosius 5 metus šalyje šiek tiek sumažėjo tik rusų tautybės nuolatinių gyventojų, kitų tautinių mažumų dalis, palyginti su bendru nuolatinių gyventojų skaičiumi, liko nepakitusi.

Lietuvos gyventojų skaičius — 2020
Lietuvos gyventojų skaičius — 2020