Analitikas: Minskas turi visas galimybes laimėti ginčą su Lietuva dėl BelAE

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2020-05-20 10:00:00, skaitė 832, komentavo 1

Analitikas: Minskas turi visas galimybes laimėti ginčą su Lietuva dėl BelAE

Stoties statybos projektas yra pateisinamas ekonominiu požiūriu. Be to, Baltarusija turi savo spaudimo Vilniui svertus, tikina ekspertas Sergejus Rekeda

VILNIUS, gegužės 19 — Sputnik. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda kreipėsi į Europos Vadovų Tarybos pirmininką Šarlį Mišelį dėl Baltarusijos AE saugumo.

Komentuodamas tai, interviu Sputnik Lietuva vyriausiasis portalo RuBaltic.ru redaktorius, Integracijos perspektyvų tyrimo centro direktorius Sergejus Rekeda teigė, kad visos Lietuvos politinio elito pastangos nukreiptos į tai, kad būtų sukurta energetinė blokada aplink BelAE.

"Manau, kad, kaip visada, ekonomika laimės ir atitinkamai Baltarusija užims stipresnę poziciją, nes Baltarusijos atominės elektrinės projektas ekonomiškai pagrįstas. Tai, kad Lietuva bando organizuoti šį Baltarusijos boikotą... Viena vertus, pačiai Lietuvai nelabai sekasi tai padaryti, net artimiausi Lietuvos kaimynai ir politiniai sąjungininkai dvejoja dėl Baltarusijos atominės elektrinės ir Baltarusijos. Kita vertus, baltarusiai, suprasdami absoliučiai nekonstruktyvią Vilniaus poziciją, jau svarsto įvairius variantus, kaip išeiti iš šios situacijos", — sakė jis.

Ekspertas pridūrė, kad Minskas turi savo spaudimo Vilniui svertus, įskaitant tranzitą per Klaipėdą. Be to, projektą remia ir Rusija.

"Ir, žinoma, neturėtume pamiršti, kad Baltarusija šiuo atveju neveikia kaip vienas karys lauke, vis dėlto Baltarusijos atominė elektrinė yra bendras Rusijos ir Baltarusijos projektas ir, be abejo, be diplomatinio ir technologinio, ekonominio palaikymo — turiu omenyje Rusijos paramos — šis projektas negalėjo vykti. <...> Manau, kad yra didelė tikimybė, jog šioje konfrontacijoje laimės Baltarusija", — padarė išvadą ekspertas.

Nausėda, kalbėdamas su Šarliu Mišeliu, išreiškė susirūpinimą dėl branduolinio kuro pristatymo į Astravo AE aikštelę, "atominės elektrinės neatitikimų ES streso testų reikalavimams".

Prezidentas paprašė Mišelio panaudoti visus ES institucijų instrumentus, išnaudoti visus svertus, siekiant, kad Baltarusija užtikrintų ES streso testų reikalavimų įgyvendinimą. Praėjusią savaitę Nausėda su tuo pačiu raginimu kreipėsi į Europos Komisijos pirmininkę Ursula von der Leyen.

Ginčas dėl Baltarusijos AE

Baltarusija stato atominę elektrinę Gardino srityje, maždaug už 50 kilometrų nuo Vilniaus. Gegužės pradžioje į AE statybos aikštelę pirmajam reaktoriui buvo pristatytas branduolinis kuras.

Nuo pat Astravo AE projekto gyvavimo pradžios Lietuva pasisako kategoriškai prieš jį, kaltindama Minską "nesaugia statyba" ir pareikšdama, kad Baltarusijos AE kelia "grėsmę" Lietuvai.

Savo ruožtu Baltarusija atmeta visus kaltinimus, teigdama, kad objektas statomas, laikantis tarptautinių saugos reikalavimų. Kovo pradžioje Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinio direktoriaus pavaduotojas Michailas Čudakovas pareiškė, kad agentūra neturi jokių techninių pretenzijų Baltarusijos atominei elektrinei, kuri statoma Gardino srityje.

Daugelis ekspertų pažymėjo, kad aštrus Vilniaus pasipriešinimas BelAE klausimu iš esmės kyla ne dėl techninės ar aplinkosaugos problemų ar saugos pusės, o dėl "skriaudos" dėl Ignalinos AE praradimo.