Lietuvos ekonomikai prognozuojamas mažiausias nuosmukis Baltijos šalyse

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/economi... 2020-05-08 18:46:00, skaitė 706, komentavo 3

Lietuvos ekonomikai prognozuojamas mažiausias nuosmukis Baltijos šalyse

Specialistai mano, kad ekonomikos nuosmukio "dugnas" buvo pasiektas balandį, kai dėl apribojimų daugelis prekybos sektoriaus darbuotojų negalėjo dirbti

VILNIUS, gegužės 8 — Sputnik. Šiais metais dėl COVID-19 sukeltos krizės Lietuvos ekonomika pagal pagrindinį scenarijų smuks 8,7 proc., o kitais metais paaugs 6,1 proc. Apie tai sakoma SEB banko pranešime.

Tuo pat metu banko specialistai neatmetė ir optimistinio scenarijaus, pagal kurį respublikos ekonomika gali smukti šešiais procentais, jei išorės paklausa atsigaus greičiau nei tikėtasi ir neįvyks nauji dideli koronaviruso protrūkiai.

Manoma, kad per artimiausius ketvirčius nedarbo lygis didės ir piką pasieks metų pabaigoje. SEB banko duomenimis, vidutinis nedarbo lygis Lietuvoje šiemet bus 9,9 proc., o kitąmet — 8,8 proc. Infliacijai šiemet neigiamą įtaką darys pigesni negu prieš metus energetiniai ištekliai, todėl vidutinė metinė infliacija bus vos 0,8 procento, teigia ekonomistai.

"Šią krizę Lietuvos verslas pasitiko turėdamas gerokai storesnį lašinių sluoksnį negu 2008 metais, o ir valdžios sektoriaus atsakas buvo konstruktyvesnis, todėl tai padėjo pirmąsias karantino savaites išgyventi ne taip blogai, kaip iš pradžių buvo baimintasi. Norisi tikėti, kad ekonomikos smukimo dugnas jau buvo pasiektas balandį, kai dėl taikytų apribojimų, ypač pirmą mėnesio pusę, dirbti negalėjo daug prekybos sektoriaus darbuotojų", — sakoma pranešime.

Nepaisant to, anot ekspertų, gyventojai neskubės išlaidauti, kol bus aiškesnė padėtis, ir dėl jų pačių darbo pajamų, ir dėl visos ekonomikos ateities.

Kartu prognozuojama, kad šiais metais Lietuvos ekonomikos nuosmukis bus mažesnis nei Latvijos ir Estijos, kur prognozuojamas atitinkamai devynių ir 9,8 proc. nuosmukis.

Dėl COVID-19 pandemijos visose pasaulio šalyse suprastėjo ekonominė padėtis. Daugelis įmonių turėjo pristabdyti darbą dėl karantino režimo.

Lietuvoje karantinas pratęstas iki gegužės 31 dienos, tačiau buvo padaryta nemažai nuolaidų, ypač verslui.

Kovo 11 dieną Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė naujos koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemiją. Naujausiais PSO duomenimis, pasaulyje užfiksuota daugiau kaip 3,7 mln. infekcijos atvejų, daugiau nei 250 tūkst. žmonių mirė.

Lietuvoje iš viso nustatyta daugiau kaip 1 430 COVID-19 atvejų, mirė 49 pacientai.

© Sputnik /

Karantinas Lietuvoje