VAKSERIŲ GAUJA ir FARMAMAFIJA pakilo į globalią kovą visu propagandiniu frontu: į ataką eina sceninės beždžionės

Autorius: 15min.lt Šaltinis: www.15min.lt/mokslasit/straips... 2020-05-04 15:52:00, skaitė 1305, komentavo 16

VAKSERIŲ GAUJA ir FARMAMAFIJA pakilo į globalią kovą visu propagandiniu frontu: į ataką eina sceninės beždžionės

Vakserės Darja Krupina, Vesta Kubiliūtė ir sceninė beždžionė - kvailių linksmintojas, "skiepofilas" Saulius Urbonavičius

 Jūsų dėmesiui chrestomatinis vakserių propagandos pavyzdys - kaip estui, farmacijos koncerno savininkui, priklausanti Masinio Durninimo priemonė - 15min.lt, ĮŽŪLIAI ir tiesmukai kiša skiepų "panacėjos" propagandą, pasitelkdama tam klounus ir lochų linksmintojus, dalinančius ypatingai vertingus ir protingus "patarimus".

Akivaizdu, kad užkulisinė vakserių gauja pradėjo globalią kovą už VISUOTINĮ PRIVERSTINĮ SKIEPIJIMĄ ir Koronės viruso farsas jiems yra starto komanda. Nepamiršk, lietuvi, kas tavęs laukia:

Saulius Urbonavičius-Samas: visokius kepenius ir kiguolius reikėtų patraukti baudžiamojon atsakomybėn

Projekto „Skiepų propaguotojai“ autorės – medikė Darja Krupina ir medicinos studentė Vesta Kubiliūtė – tęsia kovą su dezinformacija apie skiepus ir kalbina garsius Lietuvos žmones, gebančius atskirti moksliškai pagrįstą informaciją nuo internetinio šlamšto.

Naujausiu jų pašnekovu (kalbintu iki karantino pradžios, vasario mėnesį – dėl to nuotraukose dar nėra matomos kaukės ir kitos apsaugos nuo infekcijų priemonės) tapo žinomas dainininkas, televizijos laidų vedėjas Saulius Urbonavičius-Samas.

– Sauliau, kokia yra jūsų bendra nuomonė apie skiepus?

– Aš manau, jog reikia tiesiog būti visišku bepročiu, kad nesuvoktum, jog skiepai išgelbėjo žmoniją nuo daugelio ligų, kurios tik skiepų pagalba buvo išnaikintos. Kadangi dabar „supsichavo“ dalis žmonių, vaidindami protinguolius, pradėjo neskiepyti vaikų, tai ir matome nereikalingų ligų atsinaujinimus. Tai yra labai neatsakinga iš tų žmonių pozicijos. Mes juk gyvenam visuomenėje, kurioje yra žmonės, jeigu mes susitariame visi skiepytis ir matome konkretų rezultatą, tai mes tą ir darykime.

Be abejo, bet koks vaistas turi ir savo, vienam ar kitam žmogui, pasekmių. Čia normalu, nes medicina nėra 100 proc. visagalė. Tačiau tai, kas dabar pučiama internete yra visiškas burbulas. Mūsų visuomenėje yra tas procentas žmonių, kurie tiesiog gyvena sąmokslo teorijomis. Tarp jų ir keli seimo nariai. Jiems atrodo, kad jie protingesni už visą pasaulį ir už visus medikus, mokslą. Lyg jie būtų padarę kažkokius tyrimus. Manau, kad tai yra neatsakinga ir nesąžininga prieš kitus žmones. Nėra jokių įrodymų, kažkokių konkrečių skaičių, jog mes turėtume pagrindo netikėti skiepų nauda. Mes matome, kad mūsų gyvenimas dabar nepalyginamai geresnis. Kaip parodė vakcinų istorija – mes iš tikrųjų išsigelbėjome nuo daugybės baisių ligų.

– Pats esate skiepytas ir skiepijatės?

– Visas sužymėtas (juokiasi). Ir nuo gripo skiepijuosi, kasmet. Nes, o kam man reikia komplikacijų? Dabar reikia skubiai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, nes liga iš tikrųjų pavojinga. Pernai vasarą su šeima praleidome šį skiepą, bet šiemet skiepysimės būtinai. Jeigu mes turime priemones, tai kodėl neapsisaugoti? Be to galime apsaugoti ir aplinkinius. Privalai saugoti kitus, ne tik save, nes esi visuomenės dalis.

– Ar visi jūsų vaikai skiepyti?

– Taip. Visais skiepais, kurie priklauso, ir niekada mes net galvoje neturėjome nesiskiepyti. Aš nemanau, kad neva esu protingesnis už visą pasaulį, mokslininkus ir nesakau, kad skiepai yra nereikalingi ir reikia grūdintis. Aš pats, iš tikrųjų, dabar labai sveikai gyvenu, 15 metų nevartoju jokio alkoholio, sportuoju, maudausi sniege, bet niekam nesakau, kad dabar aš užsigrūdinsiu ir man nebaisūs jokie tymai ar kitos ligos. Mes visi esame labai pažeidžiami ir nereikia vaidinti erelių.

– Ar kuriam iš jūsų vaikų arba jums buvo pasireiškusi šalutinė reakcija po skiepo?

– Ne, mums niekada nieko nebuvo. Kadangi aš savo įmonėje visus darbuotojus paskiepiju nuo gripo, tai vieną kartą savo akimis mačiau, kaip mano darbuotoją išbėrė. Tai normalu, alerginė reakcija, mes visi esame jautrūs vienaip ar kitaip. Bet šiaip, niekam jokių rimtesnių problemų nebuvo. Dar teko girdėti nusiskundimų, kad pasiskiepiję nuo gripo susirgo, nors niekas nežino ar tai buvo peršalimas ar kokia kita virusinė liga. Specialiai nesityrė ar tikrai gripas. Visada iš karto pradeda žmonės pūsti burbulą. Jeigu žmogus nori rasti sąmokslo teoriją, tai jis ją ras bet kur.

– Ar artimoje aplinkoje jums teko susidurti su skiepų priešininkais?

– Aš tokių keistų žmonių artimoje aplinkoje neturiu. Neturėčiau net ką kalbėti su tokiais žmonėmis. Tai iš tikrųjų viską pasako apie žmogų. Jis problematiškas, niekuo nepasitiki. Su tokiais net nereikia gaišti laiko.

– Ką galėtumėte patarti tėvams, kurie dėl skleidžiamos dezinformacijos dvejoja skiepų nauda?

– Man gaila šitų „feisbukinių“ tėvų, kurie aklai pasitiki internetu arba pasiduoda jo poveikiui, nesuvokdami, kad internetas yra visiškas šiukšlynas. Patikimą informaciją reikia mokėti labai rimtai tikrinti, atsirinkti, nes dabar ten dezinformacijos sąvartynas. Ir šiaip, internete rimtų dalykų niekada nereikia ieškoti, nereikia klausyti sąmokslo teorijų, nes jos yra skleidžiamos specialiai, šie skleidėjai yra suinteresuoti. Aš manau, kad gydytojai turėtų profesionaliai suteikti visą informaciją tėvams, ypatingai abejojantiems, interneto suklaidintiems, labai aiškiais, paprastais žodžiais, nepuolant į sudėtingus terminus, pateikiant elementarius pavyzdžius. Ir, aišku, uždrausti visokiems kepeniams ir kiguoliams apskritai kalbėti. Aš pareikalaučiau jų atsakomybės, nes jie laisvai kalbėdami nesąmones, skatina infekcijų protrūkį ir su tokiu neatsakingumu kelia sumaištį. Tai yra antivisuomeninė veikla. Absoliučiai. Juos reikėtų patraukti į baudžiamąją atsakomybę už tokius dalykus.

– Galbūt mes kažkaip kitaip galėtume pagerinti informacijos apie vakcina sklaidą, kaip manote?

– Pavyzdžiais ir kalbomis. Nes jeigu leidžiama kvailiams kalbėti, tai reiškia turėtų kalbėti ir tie, kurie normaliai suvokia situaciją ir yra atsakingi.

– Ar palaikote idėją dėl privalomųjų skiepų, nuo kurių priklauso visuomeninis imunitetas?

– Taip, nes iš tikrųjų čia nėra kalbama apie kažkokį pasirinkimą ar žodžio laisvę. Čia yra kalbama apie mūsų visuomenės sveikatą ir jeigu nesiskiepijantys sukelia riziką aplinkiniams, jie neturėtų gyventi tarp žmonių. Gyvenant visuomenėje reikėtų susitarti dėl labai svarbių dalykų: higienos normų ir vakcinų, kurios apsaugo mus nuo ligų. Jau ir taip pakanka tokių, kurie gali kelti sumaištį dėl tokio paprasto dalyko, kuris yra tiesiog privalomas ir būtinas.

– Ar kada pačiam teko dvejoti skiepų nauda, ypač kuomet buvo skleidžiama informacija apie vakcinų sudėtį, akcentuojamas aliuminio adjuvantas ir t.t.?

– Aš nesu nei chemikas, nei mokslininkas, nei medikas. Aš pakankamai pasitikiu sistema, kuri yra gerai išdirbta. Yra tas aliuminis, ir kas? Tegul būna. Visur yra visa Mendelejevo lentelė. Mes einame ir kvėpuojame ta Mendelejevo lentele. Aš iš oro galiu sukurti bet kokią teoriją. Iš bet ko. Tai yra proto žaidimai. Nemanau, kad kiekvienas „internečikas“ turėtų teisę aiškinti apie vakcinų sudėtį, neturėdamas jokio mokslinio išsilavinimo ir supratimo. Prieš paleidžiant vakcinas naudojimui, jos yra ilgai tiriamos. Viskas tuo ir pasakyta.

Daugiau patikimos, medikų ir medicinos studentų pateikiamos medžiagos apie vakcinas rasite „Facebook“ grupėje „Viskas apie vakcinas“.