Apeliacinis teismas dar kartą atidėjo Sausio 13-osios bylos nagrinėjimo pradžią

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2020-05-04 15:52:00, skaitė 734, komentavo 0

Apeliacinis teismas dar kartą atidėjo Sausio 13-osios bylos nagrinėjimo pradžią

Kaip pažymi teismas, Sausio 13-osios įvykių bylos dėl proceso dalyvių gausos ir būtinybės bylą nagrinėti viešame teismo posėdyje šiuo metu nagrinėti nėra galimybės

VILNIUS, gegužės 4 — Sputnik. Dėl karantino Lietuvos apeliacinis teismas dar kartą atidėjo Sausio 13-osios bylos nagrinėjimo pradžią, praneša Apeliacijos teismo spaudos tarnyba.

Kovo 26-ąją turėjęs prasidėti bylos nagrinėjimas dėl koronaviruso grėsmės iš pradžių buvo nukeltas į gegužės 6-ąją, paskui — į gegužės 27-ąją.

Kaip pažymi teismas, šioje byloje ypač daug proceso dalyvių: byloje nuteisti 67 asmenys, juos gina daugiau kaip 100 advokatų. Be to, teismo procesas yra viešas, jame dalyvauja ne tik nukentėjusieji, bet ir visuomenės, žiniasklaidos atstovai.

"Nors Lietuvos teismuose net ir karantino metu bylų nagrinėjimas nebuvo nutrauktas, tačiau Sausio 13-osios įvykių bylos dėl proceso dalyvių gausos ir būtinybės bylą nagrinėti viešame teismo posėdyje šiuo metu nagrinėti nėra galimybės. Teismas privalo užtikrinti ne tik teisingą, sklandų ir viešą bylos nagrinėjimą, bet ir asmenų, dalyvaujančių nagrinėjant bylą, sveikatos saugumą", — teigiama pranešime.

Pažymėta, kad ir ši bylos nagrinėjimo data yra preliminari. Teismas dar vertins Lietuvoje susiklosčiusią situaciją ir bylos nagrinėjimą organizuos atsižvelgdamas į sveikatos specialistų rekomendacijas.

Sausio 13-osios byla

1991 m. sausio 13 d. naktį prie Vilniaus televizijos bokšto įvyko ginkluotas susirėmimas. Anot Lietuvos valdžios, jį pradėjo sovietų kariai. Per susirėmimus žuvo daugiau nei dešimt žmonių, daugiau kaip 600 buvo sužeisti.

Lietuvos prokuratūra tvirtino, kad dėl tragiškų šių įvykių padarinių kalti sovietų kariai, tačiau jokių įrodymų nepateikė.

Praėjusių metų kovo mėnesį Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį. Byloje buvo kaltinami 67 žmonės, dauguma iš jų — už akių. Tarp kaltinamųjų buvo Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos piliečiai.

Prieš teismą stojo tik du žmonės — Rusijos kariuomenės atsargos pulkininkas Jurijus Melis ir buvęs karys Genadijus Ivanovas. Jie buvo nuteisti septyneriems ir ketveriems metams atitinkamai. Apeliacinis teismas gavo daugiau nei 60 apeliacinių skundų.

Maskva laiko šį nuosprendį "neteisėtu". Rusijos Federacija pabrėžė, kad Lietuvos teisėsaugos institucijos nepateikė nė vieno sovietų kariškių kaltės įrodymo. Maskva pažymėjo, kad posėdžių metu buvo pažeidžiamos visos tarptautinės ir Lietuvos vidaus teisės normos, o rusai buvo teisiami už nusikaltimus, kurių nepadarė.

1991 m. sausio 13 d. įvykiai Vilniuje
1991 m. sausio 13 d. įvykiai Vilniuje