Belaukiant klaidingo žingsnio. Lietuvos valdžia karantino klausimais labai rizikuoja

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-04-16 09:48:00, skaitė 823, komentavo 0

Belaukiant klaidingo žingsnio. Lietuvos valdžia karantino klausimais labai rizikuoja

Po Velykų ilgojo savaitgalio Lietuvos valdžia pradėjo galvoti apie karantino režimo švelninimą. Nustatytų COVID-19 infekcijos atvejų skaičius šalyje smarkiai sumažėjo. Vyriausybės teigimu, tai leidžia manyti, kad koronavirusas Lietuvoje jau kontroliuojamas

Ilgasis Velykų savaitgalis parodė padidėjusį Lietuvos gyventojų sąmoningumą. Šiomis dienomis ribotas įvažiavimas ir išvažiavimas iš miestų leido valdžios institucijoms smarkiai pristabdyti koronaviruso plitimą visoje šalyje. Šiek tiek daugiau nei 200 neatsakingų piliečių buvo nubausti už karantino pažeidimą. Balandžio 14 dienos statistiniai duomenys tai patvirtina. Pačioje savaitės pradžioje buvo nustatyti mažiau nei dešimt žmonių, užsikrėtusių COVID-19. Taigi, pavojingo viruso paplitimo kreivė smuko. Ar tai sėkmė? Ar laikas galvoti apie karantino pasekmes ir jo švelninimą?

"Šią savaitę paleidžiamos svarbios ir laukiamos pagalbos priemonės verslui bei ekonomikai gaivinti, kurios leis įmonėms padengti būtinąsias išlaidas, spręsti laikinas apyvartinių lėšų ir likvidumo problemas", — parašė savo Facebook ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Akivaizdu, kad vyriausybei kiekviena karantino diena reiškia tūkstančius bedarbių ir šimtus bankrutuojančių mažų ir vidutinių įmonių. Todėl kuo anksčiau Lietuvos verslas pradės atsigauti po prastovų, tuo mažesnė bus bendra žala ekonomikai. Taigi, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekonomistai jau prognozuoja Lietuvai, kad ekonomika šiemet kris daugiau nei aštuoniais procentais. O tai prilygsta net ne nuosmukiui, o depresijai. Apie ką jau rašė ir Sputnik Lietuva.

Taigi, vyriausybė turi greitai išleisti 5,5 milijardo eurų paskolą, ir kuo naudingiau verslininkų požiūriu.

"Vyriausybės posėdyje ir krizės valdymo komitete svarstėme dėl nuomos santykių tarp verslo kompensavimo būdų — tai yra, kaip padaryti, kad verslas, kuris nuomojasi patalpas ir neturi pats lėšų, neturi apyvartinių lėšų, nevykdo veiklos — kaip jam susimokėti nuomą? Mes esame pasirengę rasti sprendimus", — praeitą savaitę sakė Skvernelis ir pažadėjo, kad vyriausybė gali kompensuoti verslui net pusę nuomos mokesčio.

Bet pats verslas, sukryžiavęs pirštus, yra pasirengęs patikėti tik tada, kai pamatys realias pinigų įplaukas į savo sąskaitas ar nuomos mokėjimų įskaitymus.

Jau šiandien vyriausybė, pasak premjero, ketina leisti veikti parduotuvėms, remonto bei įvairioms aptarnavimo įmonėms. Tiesa, atsižvelgiant į tai, kad bus įrengtas atskiras įėjimas iš gatvės ir galimybė reguliuoti klientų srautus. Vienu metu galima būtų aptarnauti ne daugiau kaip vieną klientą.

Kiek šios nuolaidos leis vienu metu kontroliuoti koronaviruso plitimą? Klausimas vis dar atviras.

Tačiau Lietuvos prezidento administracija mano, kad reikia atsargiai švelninti karantiną.

"Falšstartą atlikti šiose varžybose tikrai labai nesunku, reikia suprasti, kad čia nėra sprintas, tai yra ilgo nuotolio varžybos. Akivaizdu, kad mes gyvensime su šiuo virusu, kol bus išrasta efektyvi vakcina. Tai yra pakankamai ilgas laikotarpis, kuris gali tęstis metus ar pusantrų", — tvirtino prezidento patarėjas Simonas Krėpšta.

Prezidento administracijos komentaras leidžia dar kartą daryti išvadą, kad tikimasi, jog vyriausybė padarys klaidą kovoje su koronavirusu ir žengs klaidingą žingsnį. O jau tada bus galima "viską atsiminti" ir atvirai kreiptis į rinkėjus: kad laikas pakeisti valdančiąją jėgą.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.