Niujorko zoologijos sode COVID-19 užsikrėtė tigrai ir liūtai

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2020-04-07 09:29:00, skaitė 768, komentavo 2

Niujorko zoologijos sode COVID-19 užsikrėtė tigrai ir liūtai

Niujorko Bronkso zoologijos sode užfiksuotas pirmas atvejis perdavimo koronaviruso а SARS-CoV-2  nuo žmogaus laukiniam gyvūnui. Zoologijos sodo katininius apkrėtė COVID-19 sergantis jų prižiūrėtojas. Apie tai kovo 5 dieną pranešė zoologijos sodo administracija.

COVID-19 apsikrėtė dvi Malaizijos tigrės, du Amūro tigrai ir trys Afrikos liūtai. Pas žvėris atsirado sausas kosulys, būdingas žmonėms. Žvėrys yra aktyvūs, bet sumenko jų apetitas.

Šiuo metu yra daug faktų, kad naminiai gyvūnai gali būti COVID-19 nešiotojai.

Kinijos mokslininkai, ištyrę kraujo pavyzdžius 100 valkataujančių Uhano miesto kačių, nustatė, kad maždaug 15% jų yra viruso nešiotojos ir turi antikūnus COVID-19.

Kovo 29 buvo pranešta apie katės užsikrėtimą COVID-19 nuo šeimininkės Belgijoje.

Yra pranešimų apie tai, kad ir šunys gali būti COVUD-19 nešiotojai. Honkonge du šunys buvo užsikrėtę nuo šeimininko, o pietų Korėjoje koronavirusu buvo užsikrėtęs Pomeranijos špicas.

Man nekyla jokių abejonių, kad žmogus gali užsikrėsti nuo naminių gyvūnų, tiesiog niekas to specialiai netyrinėjo. Daugumoje pasaulio šalių netestuojami net žmonės, ką jau kalbėti apie naminius gyvūnus.

Aš paklausiau nuomonės šiuo klausimu savo buvusių kolegų: akad.prof.dr.Sofijos Kanopkaitės, prof.dr.E.Servienės, dr.Juozo Račkaus. Visi šie mikroorganizmų biochemijos ir molekulinės biologijos specialistai man išsakė vieningą nuomonę: tokia galimybė, kad žmogus gali apsikrėsti COVID-19 nuo naminių gyvūnų, yra.

Aš gyvenu Vilniaus Antakalnio mikrorajone. Kiekvieną dieną stebiu pas šeimininkus gyvenantį katiną, kuris pusę dienos valkiojasi po kiemą ir ženklina teritoriją. Tai potencialus COVID-19 nešiotojas. Taip „prižiūrimas“ katinas yra potencialus koronaviruso nešiotojas.

Šunų augintojai, mylintys savo augintinius, karantino metu turėtų juos atidžiau prižiūrėti, kad šie neėstų išmatų, nesiuostinėtų su kitais šunimis, turėtų atidžiau plauti jų kojas, nesibučiuoti su augintiniais, neleisti jų lipti ant patalo ir laikytis kitų higienos priemonių.

Nuoroda: