Atkreipkite dėmesį į savo psichinę sveikatą per COVID-19 protrūkį

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/atkr... 2020-03-26 10:19:00, skaitė 693, komentavo 3

Atkreipkite dėmesį į savo psichinę sveikatą per COVID-19 protrūkį

Stresas ir nerimas dėl naujojo koronaviruso plitimo kartu su padidėjusiomis socialinio atsiribojimo ir izoliacijos rekomendacijomis gali turėti įtakos jūsų psichinei sveikatai daugiau, nei jūs suprantate.

  • Kadangi visi susiduriame su netikrumu dėl naujojo koronaviruso, yra priemonių, kurių galime imtis, kad išliktume ramūs.
  • Gyvenantiems su psichinės sveikatos sutrikimais, tokiais kaip depresija, nerimas ar PTSS, paprašius savo terapeuto surengti nuotolines sesijas, galite užtikrinti, kad savo sveikatai teikiate pirmenybę.
  • Psichologų asociacija siūlo patarimų, kaip kalbėti su vaikais apie pandemiją.

Šaliai pradėjus taikyti socialinio atsiribojimo priemones, uždarant mokyklas ir įmones, o įmonėms, deklaruojančioms, kad darbas namuose būtinas, amerikiečiai yra priversti susidurti su nauja realybe.

„Mes esame socialinės būtybės. Mums patinka susisiekti ir liesti bei būti šalia žmonių, ir mes turėjome pakeisti savo elgesį, kuris gali sukelti izoliacijos jausmą “, – pasakojo Patricia Thornton, Ph.D., licencijuota psichologė Niujorke.

Nors galite jausti, kad gyvenimas sustojo, yra būdų, kaip išgyventi šiuos laikus teigiamoje perspektyvoje.

Susitelkimas į nusiraminimą, ramybę, buvimą ir rūpinimąsi savimi, padės jums per šią nelengvą istorijos akimirką. Priminkite sau, kad „COVID-19“ yra sunki, bet laikina liga ir kad gyvenimas ilgainiui normalizuosis “, – pasakojo Deborah Serani, PsyD, psichologė ir knygos „Kartais, kai man liūdna “ autorė.

Čia yra keletas patarimų, kaip įsitikinti, ar rūpinatės savo psichine sveikata per koronaviruso ligos protrūkį.

Įsijauskite į nerimą ar PTSS, Serani sako, kad per šią pandemiją galite būti ypač pažeidžiami. Ji siūlo užpildyti mėnesio receptus ir apsvarstyti galimybę pristatyti namus iš savo draudimo vežėjo ar vietinės vaistinės.

Ji taip pat rekomenduoja paprašyti savo terapeuto surengti nuotolines sesijas arba per suderinamas vaizdo konferencijas.

„Tokiu būdu jūs galite išlikti saugūs ir toliau kreiptis į savo gydymą bei spręsti visas problemas, kylančias dėl COVID-19“, – sakė Serani.

Jei jūsų pandemijos problemas sunku išspręsti, ji siūlo kartu su psichinės sveikatos specialistais sudaryti nepaprastosios padėties planą.

Raskite būdų susisiekti ir būti užimtam

Rutina yra svarbi suaugusiems ir vaikams, kurie apsiriboja savo namais.

„Kiek įmanoma stenkitės laikytis įprastos rutinos. Laikykite to paties miego režimo ir tą patį pabudimo laiką. Pasipuoškite drabužiais, su kuriuose dirbtumėte. Pasivaikščiokite lauke, kad mankštintis, ir pamatykite, kaip kiti žmonės jaučia, kad visi kartu yra “, – teigė Thornton.

Serani taip pat siūlo žmonėms pabandyti kūrybiškai užsiimti veikla, kurią jie gali kontroliuoti namuose.

„Pasirinkite užsiėmimus, kurie jus ramina ar suteikia jums tikslo“, – sakė ji, pvz., Žaisti stalo žaidimus, skaityti, sudėti galvosūkius ar maudytis.

Padarykite tai savo kasdienybės dalimi.

„Įsitikinkite, kad kasdien skambinate, siunčiate SMS,„ FaceTime “ar„ Skype “su kitais. Traumos metu vilties ir išgydymo prasmė yra ryšio ir bendrumo jausmas “, – teigė Serani.

Kadangi linksmos, prasmingos patirtys sumažina streso hormono kortizolio kiekį ir pakelia gerą savijautą užtikrinančius hormonus, tokius kaip serotoninas, dopaminas ir oksitocinas, abu ekspertai siūlo pridėti humoro į savo dieną skaitydami animacinius filmus ar žiūrėdami juokingus filmus ir komedijų laidas.

„Tai negali būti visas likimas ir niūrumas. Juokas apie situaciją niekam nepakenkia ir parodo, kad visi kartu esame “, – teigė Thornton.

Valdas Kurauskas