Lygesni už kitus. Ką Lietuvos valdžia "Spartan" evakavo iš Vokietijos?

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-03-18 10:47:00, skaitė 1362, komentavo 1

Lygesni už kitus. Ką Lietuvos valdžia

Tuo metu, kai tūkstančiai lietuvių negali grįžti namo dėl bendro Europos karantino, Lietuvos oro pajėgų "Spartan" lėktuvu iš Vokietijos buvo evakuota 30 laimingųjų. Apie naujus skrydžius Krašto apsaugos ministerijos kariniu transportu nepranešama. Kodėl?

Lietuvos žiniasklaidos pranešimuose pilna žodžių "konvojus", "evakuacija", "karantinas". Jei nebūtų žinoma, su kuo visa tai susiję, tada galima būtų pamanyti, kad kalbama apie trečiojo pasaulinio karo pradžią. Tiesiog priešas yra nematomas. Prieš visą žmoniją stojo nematomas virusas. Ir ginklo prieš jį dar neišrado. Kinija ir JAV ką tik pradėjo klinikinius vakcinos nuo COVID-19 tyrimus. Tuo tarpu tūkstančiai europiečių šturmuoja sienas, kad galėtų greitai atrasti prieglobstį savo namuose ir butuose. Tegul net dviejų savaičių karantinui.

Lietuviai, kurie likimo valiai šiomis dienomis atsidūrė užsienyje, panikuoja. Lietuvos siena uždaryta jau antrą parą. Bet, kaip paaiškėjo, svarbiausia yra patekti į šią sieną. Juk užblokuoti ir visų Europos valstybių kordonai. Jūs galite juos kirsti tik pasibaigus karantinui ir kai jums atliks koronaviruso tyrimus. O kuriai Vokietijai ar Lenkijai reikalingas sergantis lietuvis? Tegul pati Lietuva jį gydo!

Lietuvos vyriausybė neatsisako grąžinti savo piliečių namo. Bet kaip tai padaryti? Yra daugybė biurokratinių sienų kirtimo procedūrų, kurios gali būti pažeistos tik karo metu, arba, kaip tai daro panikos apimti pabėgėliai iš Afrikos ir Artimųjų Rytų. Siekdami užkirsti kelią tokiai panikai, Lietuvos premjeras ir ministrai jau ketvirtą dieną derasi su kolegomis iš Lenkijos ir Vokietijos, kad daugiau nei du tūkstančiai užsienyje "pakibusių" Lietuvos piliečių galėtų grįžti namo.

Atrodė, kad jau buvo susitarta dėl automobilių kolonų konvojavimo ir krizinių traukinių bei keltų, skirtų žmonėms pristatyti į tėvynę, organizavimo. Net išsiųstas lietuviškas "Spartan" lėktuvas į Vokietiją. Ir, kaip matyti iš žiniasklaidos pranešimų, net 30 žmonių buvo parskraidinti. Šlovė Lietuvos lakūnams!

Ir ši žinia neturėtų sukelti nieko kito, tik pasididžiavimą, jei ne keblūs "minios klausimai". O kas buvo evakuotas taip skubotai ir su tokiu "komfortu"? Kodėl tik 30 žmonių? Ar kariniame lėktuve nebuvo vietos daugiau žmonių? Kodėl nepranešama apie naujus "Spartan" skrydžius? Ir tai yra tuo metu, kai tūkstančiai lietuvių panikos apimti skuba per Vokietiją ir Lenkiją tikėdamiesi spėti į traukinį ar keltą, apie kuriuos praneša Lietuvos užsienio reikalų, Vidaus reikalų ir Susisiekimo ministerijos.

Taip pat kyla klausimų artimiesiems ir draugams. Daugybė klausimų. Ar šie žmonės, sugrįžę namo, bus išvežti į ligonines ar stovyklas karantinui? Iš tiesų, kaip žinoma iš Lietuvos žiniasklaidos pranešimų, visi infekcijos atvejai šalyje yra įvežtiniai. Tai reiškia, kad būtent lietuviai, grįžtantys iš Europos, yra potencialūs COVID-19 nešiotojai, ir pirmiausia juos reikia izoliuoti! Juk neišleisi jų namo? O tai yra šimtai ir net tūkstančiai žmonių.

Ir vėl klausimas apie tuos 30 laimingųjų, kuriuos Lietuvos lakūnai evakavo iš Vokietijos. Ar jie jau buvo ištirti dėl koronaviruso? Kokie rezultatai? Ir būtų malonu, jei būtų paskelbtas keleivių sąrašas, kad žmonėms nekiltų minčių apie tai, kad kariniu lėktuvu politinis elitas išvežė savo artimuosius, pamiršdamas apie šimtus paprastų Lietuvos piliečių, patekusių į bėdą.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.