Rusija paskelbs duomenis apie latviškus SS legionierius-esesininkus

Autorius: Anno Šaltinis: https://topwar.ru/169000-v-ros... 2020-03-14 22:44:00, skaitė 1009, komentavo 17

Rusija paskelbs duomenis apie latviškus SS legionierius-esesininkus

Rusija pirmą kartą paskelbs duomenis apie Latvijos SS legiono veteranus, kurie vis dar gyvi ir gyvena JAV, Didžiojoje Britanijoje, Kanadoje, Brazilijoje, Australijoje, Argentinoje ir Latvijoje. Tai praneša „RIA Novosti“.

Iš viso bus atskleistos 96 dar gyvų latviškų esesininkų pavardės, ataskaita bus pateikta pirmadienį, kovo 16,  apskritojo stalo МИА «Россия сегодня» metu (MIA „Rusija šiandien“).

Kaip paaiškino "Istorinė atmintis" fondo direktorius Aleksandras Diukovas, buvo nustatyta daugybė nusikaltimų, kuriuos Antrojo pasaulinio karo metais padarė būriai, kurie buvo šio SS legiono dalis. Anot jo, būtent Latviai baudėjai naikino civilius gyventojus Žestianaja Gorka kaime ir Čiornoje sodžiaus.

Iš viso Latvijoje ir kitose šalyse šiuo metu gyvena apie 400 buvusių Latvijos SS legionierių. Ataskaitoje skelbiama informacija apie 96 iš jų. Dauguma latvių esesininkų gyvena JAV - 32 žmonės, 21 Latvijoje, 19 žmonių Australijoje, 15 Kanadoje, 4 D. Britanijoje, 3 Brazilijoje, 2 Argentinoje.

Jie turi savo organizaciją „Dauguvos vanagai“, susikūrusią jau pokario laikotarpiu. Ši organizacija aktyviai bendradarbiauja su Latvijos valdžia, o nusenę SS veteranai gavo pensijas iš Latvijos gynybos ministerijos ir apdovanojimus iš Latvijos prezidentų rankų.

Prisiminkite, kad Latvijos sostinėje Rygoje kasmet vyksta latvių „Waffen-SS“ legiono dalyvių procesija, kurią ne tik nedraudžia Latvijos valdžia, bet ir visokeriopai  juos palaiko.