Paleckis pareiškė, kad Lietuvos specialiosios tarnybos sufabrikavo bylą prieš jį

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2020-03-06 12:49:00, skaitė 788, komentavo 0

Paleckis pareiškė, kad Lietuvos specialiosios tarnybos sufabrikavo bylą prieš jį

Politikas parašė laišką, kuriame pareiškė, kad prokurorai remiasi ne konkrečiais faktais, o savo spėlionėmis

VILNIUS, kovo 6 — Sputnik. Lietuvos opozicijos politikas, buvęs Socialistinio liaudies fronto lyderis Algirdas Paleckis laiške tvirtina, kad Lietuvos specialiosios tarnybos sufabrikavo su juo susijusią "šnipinėjimo Rusijos Federacijos naudai" bylą, praneša TASS su nuoroda į Lietuvos žiniasklaidą.

"Nebuvo jokių šnipų, jokių šnipų tinklų. Nėra jokių faktų", — teigia jis.

Laiške Paleckis teigia, kad byloje nėra konkretumo, o prokurorai remiasi ne faktais, o savo nuomone. Anot jo, dokumentuose nėra informacijos apie tai, kokius duomenis jis neva rinko, kam, kada ir kur perdavė.

Antradienį Lietuvos generalinė prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą dėl Paleckio bylos. Ją nagrinės Šiaulių apygardos teismas. Kartu su opozicijos politiku kaltinamas ir Lietuvos verslininkas Deimantas Bertauskas.

Jie abu įtariami "bendradarbiavimu su Rusijos žvalgyba" ir neva informacijos rinkimu už piniginį ar kitokį atlygį. Visų pirma teigiama, kad jų užduotis buvo "surinkti duomenis apie teisėjus, prokurorus ir kitus asmenis, susijusius su baudžiamosiomis bylomis dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų" 1991 metų sausio 13 dienos įvykių byloje, taip pat informaciją apie kitas baudžiamąsias bylas, "susijusias su SSRS agresija prieš Lietuvą 1990–1991 metais".

Prokurorai taip pat mano, kad įtariamieji ieškojo žmonių, galinčių suteikti "melagingos informacijos apie nuteistojo sausio 13-osios įvykių byloje Rusijos Jurijaus Melio sveikatos būklę", kad paveiktų jo sulaikymo sąlygas.

Paleckis laikomas kalėjime nuo 2018 metų rugsėjo dėl įtarimų "šnipinėjimu Rusijos naudai". Per šį laiką jis labai sulyso, o jo sveikatos būklė kelia nerimą.

Apie Bertauską, kaip bylos figūrantą, pirmą kartą tapo žinoma 2019 metų vasarį, kai apie tai papasakojo Socialistinio liaudies fronto dalyvis Pavelas Ževžikovas. Tačiau daugiau jokių detalių pateikta nebuvo.

Paleckis ne kartą yra pareiškęs apie savo nekaltumą. Sulaikymo priežastimi jis pavadino tai, kad šia byla Lietuvos valdžia jam atkeršijo už bendravimą su rusais ir susidomėjimą 1991 metų sausio 13 dienos įvykiais prie Vilniaus televizijos bokšto.

Politikas anksčiau buvo nuteistas už pareiškimus apie sausio 13-osios įvykius Vilniuje, kai jis padarė prielaidą, kad "savi šaudė į savus". Tačiau tada teismas jį išteisino, nes nebuvo sudėtinių nusikaltimo aspektų.

Oficiali Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova anksčiau pabrėžė, kad Lietuva rodo visišką demokratinių vertybių, kurias ji skelbė stodama į Europos Sąjungą ir NATO, atsisakymą ir galbūt net atmetimą.