Grabauskui ketinama atlikti psichiatrinę ekspertizę dėl nuomonės apie Lietuvos didvyrį-nacių kolaborantą, miškinius banditus ir holokaustą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2020-03-05 11:01:00, skaitė 709, komentavo 3

Grabauskui ketinama atlikti psichiatrinę ekspertizę dėl nuomonės apie Lietuvos didvyrį-nacių kolaborantą, miškinius banditus ir holokaustą

Žmogaus teisių aktyvistas mano, jog gali būti išsiųstas priverstiniam gydymui, kad neturėtų galimybės išsakyti savo požiūrio į tai, kas vyksta šalyje, ir į praeities įvykius

VILNIUS, kovo 5 — Sputnik. Lietuvos prokuratūra ketina atlikti teismo psichiatrinę žmogaus teisių aktyvisto, Lietuvos socialistinio liaudies fronto pirmininko Giedriaus Grabausko, įtariamo "miško brolių" atminimo įžeidimu, ekspertizę. Apie tai jis pranešė portalui "RuBaltic.Ru".

Grabausko teigimu, laišką su atitinkamu potvarkiu jis gavo grįžęs iš Rusijos. Žmogaus teisių aktyvistas mano, jog gali būti išsiųstas priverstiniam gydymui, kad neturėtų galimybės išsakyti savo požiūrio į tai, kas vyksta šalyje, ir į praeities įvykius.

"Renkami duomenys apie tai, kad žiniasklaidoje nuo 2017 metų sausio 1 iki 2019 metų gruodžio 31 dienos daugelyje straipsnių, taip pat įvairiuose vaizdo įrašuose, Grabauskas kalbėjo apie skirtingas asmenybes, kurias jis vadino fašistais, nacių nusikaltėliais, Holokausto dalyviais. <...> Faktiškai jis neigė sovietų agresiją", — cituoja jis prokuratūros dokumentą.

Giedriui Grabauskui baudžiamoji byla buvo iškelta 2019 metais Lietuvos Seimo narių Lauryno Kasčiūno ir Audroniaus Ažubalio prašymu. Žmogaus teisių aktyvistą jie apskundė prokuratūrai, peržiūrėję Rusijos televizijos kanalo "Rossija 24" siužetą, kuriame Grabauskas apkaltino "miško brolius" bendradarbiavimu su nacių okupantais ir JAV žvalgyba, taip pat žmogžudystėmis ir pagrobimais. Pernai spalį kratos metu Grabausko namuose policija konfiskavo kompiuterį.


Prokuroras  Laimonas Petreikis

Kauno teisėsaugininkai, vykdantis ikiteisminį tyrimą dėl Giedriaus Grabausko ne kartą išsakytos nuomonės apie fašistų pagalbininkus bei nacistinius nusikalėlius, dėl išsakytos pzicijos apie holokaustą, tame tarpe ir apie Lietuvos didvyrį-nacių kolaborantą Joną Noreiką-Generolą Vėtrą, nutarė įtariamąjį nukreipti į ambulatorinę teismo psichgiatrijos ekspertizę.

Su pareigūnų dokumentu galima susipažinti čia: