Praėjusi žiema buvo pati šilčiausia per daugiau nei 200 metų

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2020-03-02 09:50:00, skaitė 717, komentavo 3

Praėjusi žiema buvo pati šilčiausia per daugiau nei 200 metų

Meteorologų teigimu, žiema buvo neįprastai šilta dėl poliarinio sūkurio, kuris buvo toks stiprus, kad šaltis laikėsi užrakintas toliau šiaurėje

VILNIUS, kovo 2 — Sputnik. 2019–2020 metų kalendorinė žiema buvo pati šilčiausia per visą stebėjimų laikotarpį, praneša Hidrometeorologijos tarnyba.

"Vasaris kaip ir gruodis, sausis buvo su teigiama oro temperatūra visoje Lietuvoje. Tokią situaciją turėjome pirmą kartą matavimų istorijoje", — rašoma tarnybos pranešime Facebook.

Gruodžio vidutinė oro temperatūra Vilniuje buvo +2, o sausį ir vasarį +1,7 laipsnio. Kaip pažymi meteorologai, šiltesnis vasaris buvo tik 1990 metais, kai vidutinė oro temperatūra pakilo iki +2,9.

Tuo tarpu 2019–2020 metų žiema buvo pati šilčiausia per daugiau nei 200 metų. Vidutinė žiemos temperatūra buvo net +1,8 laipsnio. Ankstesnis rekordas pagerintas beveik dviem laipsniais (1989–1990 m. žiemą buvo +0,1 laipsnio).

Meteorologai pažymi, kad praėjusi žiema yra tik antroji, kurios vidutinė oro temperatūra yra teigiama. Visos kitos žiemos buvo su neigiama oro temperatūra.

Kodėl ši žiema buvo tokia šilta

Kaip aiškina Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialistai, tam įtaką padarė labai stiprus ir pastovus poliarinis sūkurys. Jis buvo toks stiprus, kad šaltis laikėsi užrakintas toliau šiaurėje. Dėl sūkurio buvo stipri vakarinė pernaša nuo šilto Atlanto vandenyno, todėl buvo šilta ir drėgna.

Krituliai krito dažniausiai lietaus pavidalu, sulaukėme gana nemažai ir perkūnijų. Kadangi krituliai nesikaupė, šiemet potvynių neturėtų būti (nebent kovą pridrėbtų daug sniego), tačiau išauga sausrų pavojus pavasarį, jeigu jis bus sausas.

Kovo orai Lietuvoje ir Vilniuje
Kovo orai Lietuvoje ir Vilniuje