Profesorius Jonas Grigas: Apie nejonizuojančios elektromagnetinės spinduliuotės žalą

Autorius: Jonas Grigas Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2020-02-27 14:54:00, skaitė 893, komentavo 1

Profesorius Jonas Grigas: Apie nejonizuojančios elektromagnetinės spinduliuotės žalą

Lietuvoje rengiamasi įdiegti 5G ryšius. Daug rašoma, kad jie daug kartų paspartins informacijos perdavimą, priėmimą ir įrašymą, padės kurti daiktų internetą, labai pasitarnaus verslui ir žmonėms. Tai pusiau tiesa. Verslui pasitarnaus, o žmonėms? Nutylima, kad 5G ryšiai dėl didesnio mikrobangų dažnio, o tuo pačiu didesnio jų kryptingumo ir didesnės aplinkos objektų (medžių, namų ir t. t.)  sugerties turės naudoti daug daugiau mikrobangas spinduliuojančių antenų. Dėl to labai padidės aplinkos elektromagnetinė tarša nejonizuojančia spinduliuote, kuri kenksminga žmonių sveikatai. Ar naujosios technologijos turi būti diegiamos žmonių sveikatos sąskaita? Tą reiktų gerai apsvarstyti su visuomene.

Tarptautinė Elektromagnetinės saugos komisija, susirūpinsi didėjančia nejonizuojančia elektromagnetine tarša ir jos žalingu poveikiu žmonių sveikatai, dar 2006 m. vasario 22 – 24 d. konferencijoje Italijos Benevento mieste priėmė rezoliuciją, kurioje pabrėžiama, kad yra vis daugiau mokslinių duomenų, rodančių, jog mūsų aplinkoje dabar esanti elektromagnetinė spinduliuotė (EMS), sklindanti ypač iš bevielių ryšių mobiliųjų tinklų, žalingai veikia žmonių sveikatą.

Nuomonė, kad silpna EMSneveikia žmonių, neatitinka tikrovės. Tarptautiniai EMS standartai yra ne adekvatūs. Jie sukurti remiantis tik juntamu šiluminiu EMS poveikiu. Leistinos EMS normos yra pasenę, jos buvo prieš dešimtmečius nustatytos remiantis tik trumpalaikiu didelio intensyvumo spinduliuotės poveikiu, kuri sukelia sveikatos sutrikimus dėl padidėjusios kūno temperatūros ir nervų sužadinimo. Naujausi tyrimai rodo, kad net silpna EMS gali sutrikdyti žmonių sveikatą, todėl leistinos normos turi būti daug mažesnės.

Epidemiologiniai ir in vivo beiin vitro eksperimentiniai tyrimai parodė, kad net silpna EMS vaikams ir suaugusiems gali sukelti vėžį ir kitus susirgimus. Susikaupę epidemiologiniai ir laboratoriniai tyrimai rodo, kad ilgas mobiliųjų telefonų naudojimas skatina smegenų auglius ir kitas ligas (žiūr. www.esmogas.lt).

Rezoliucija skatina šalių vyriausybes mažinti leistinos EMS žmonių aplinkoje dydį. Tuo tarpu Lietuvoje buvusi sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė padarė atvirkščiai – 2015 m. spalio 30 d. buvusią leistiną EMS normą 10 mkW/cm2 padidino 10 kartų ir įteisino naują normą HG80:2015, leidžiančią kiekvieną žmogaus kūno kvadratinį centimetrą, kiekvieną vaiko ir suaugusio akį, 24 valandas per parą veikti 100 mikrovatų spinduliuote. Tokia spinduliuotė jau net nėra silpna. Taip ministrė „apsaugojo“ žmonių sveikatą, kai tuo tarpu 2011 m. vasario 3 d. penkių šalių pasaulio mokslininkai Seletuno konferencijoje pasiūlė leistiną EMS sumažinti iki saugios 0, 02 mkW/cm2, t. y. 5000 kartų mažesnės, nei R. Šalaševičiūtės patvirtinta dabartinė leistina spinduliuotės Lietuvos norma (100 mkW/cm2).

Rezoliucija skatina:

1) vietoj bevielių ryšių (Wi-Fi) naudoti šviesolaidžius ar koaksialinius kabelius.

2) Informuoti visuomenę apie potencialią mobiliųjų ir bevielių telefonų grėsmę. Patarti geriau naudotis laidiniais telefonais.

3) Apriboti mobiliųjų ir bevielių telefonų naudojimąsi vaikams ir paaugliams.

4) Planuoti ryšių antenas ir bokštus taip, kad jų EMS mažiausiai veiktų žmones. Reikia atsiklausti žmonių apie tokių bokštų statybą ir juos informuoti apie jų skleidžiamos EMS dydį. Lietuvoje mobiliųjų ryšių bokštus stato didžiausiose žmonių koncentracijos vietose.

5) Miestuose kurti laisvas nuo Wi-Fi zonas mokyklose, ligoninėse, bibliotekose ir gyvenamose patalpose. Lietuvoje daroma atvirkščiai – tose vietose kuriamos Wi-Fi zonos.

Rezoliuciją pasirašė 53 garsūs įvairių šalių mokslininkai. Jų pavardes galima rasti rezoliucijoje internete.

Taip pat žiūrėkite panašią sekančių metų Londono rezoliuciją.

2008 metais Europos Parlamentas įpareigojo šalis nares sumažinti nejonizuojančios elektromagnetinės spinduliuotės leistinas normas. Nepaisant Benevento (2006), Londono (2007),Venecijos(2008), Porto Alegre (2009) ir vėlesnių daugelio šalių – Amerikos ir Europos – mokslininkų pareiškimų, Lietuvoje tvyro palaiminga tyla. Telekomunikacijų bendrovės įrenginėja Wi-Fi namuose ir viešose vietose, diegia nuotolinio nuskaitymo vandens ir elektros skaitliukus, skleidžiančius žalingą EMS. Onkologinių ligonių daugėja, o Lietuvos valdžia ir medikai yra kurti pasaulio mokslininkų balsui.

Esame dar tolimame Europos pakraštyje! Dabar Sveikatos apsaugos ir Susisiekimo ministerijos, ruošdamiesi 5G ryšių diegimui, kuris labai padidins elektromagnetinę taršą, paruošė projektą dar 10 kartų padidinti leistiną elektromagnetinės spinduliuotės normą, kuri 50 000 kartų viršytų mokslininkų nustatytą saugią 0,02 mkW/cm2 normą. Ar reikia skubėti?