G. Nausėda: Baltijos šalys (taip pat ir Lenkija, Rumunija, Bulgarija) yra NATO rytinio flango „saugotojos“

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/gnause... 2020-02-26 11:22:00, skaitė 586, komentavo 1

G. Nausėda: Baltijos šalys (taip pat ir Lenkija, Rumunija, Bulgarija) yra NATO rytinio flango „saugotojos“

Šalies rinkėjams rodydamas gerąjį pavyzdį prezidentas Gitanas Nausėda (dešinėje) stengiasi kuo dažniau užlipti ant tanko ir demonstruoti, kad atremti būsimą Rusijos karinę agresiją drauge su sąjungiinkais yra pasirengęs bet kurią akimirką.

LR Prezidentūros portalas prezidentas.lt skelbė, kad vasario 4 d. prezidentas Gitanas Nausėda priėmė Graikijos ambasadoriaus Dimitrios Xenitellio skiriamuosius raštus ir pasidalino „nuogąstavimais dėl augančios Rusijos karinės grėsmės Baltijos šalyse“.

Apie tai plačiau buvo skelbta ir publikacijoje „Prezidento Gitano Nausėdos darbai, nuveikti nuo vasario 3 iki 9 dienos, kuriant Gerovės valstybę“.

Po šių G. Nausėdos paviešintų nuogąstavimų, vienas ekspertai.eu skaitytojas komentaruose iškėlė tokio pobūdžio klausimą: „Citata: „dėl augančios Rusijos karinės grėsmės Baltijos šalims“. Gal kas paaiškintų man, kodėl tai grėsmės Baltijos šalims (jei jos tokios yra), o ne Europos Sąjungai ir NATO? Ar patys pripažįstam, kad jei rusas puls, tai niekas ir nesikiš?“.

Vasario 19 d. su minėtu klausimu ekspertai.eu kreipėsi į G. Nausėdą.

Vasario 26 d. atsakingi Prezidentūros darbuotojai pateikė atsakymą į šį klausimą.

„Neseniai paskelbtame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime konstatuojama, kad Lietuvos nacionalinio saugumo padėtį ypač neigiamai veikia Rusijos karinių pajėgumų telkimas ir karinės galios stiprinimas Vakarų karinėje apygardoje ir Kaliningrado srityje, nuolat stiprinami konvenciniai ir branduoliniai pajėgumai, vykdomi didelio masto, iš anksto neskelbiami kariniai mokymai ir pratybos. Visa tai yra grėsmė Lietuvos ir viso regiono saugumui, taigi – ir NATO. Rusija įvardinta grėsme ir NATO viršūnių susitikimo, vykusio 2019 m. gruodžio 3–4 dienomis Londone, Deklaracijoje.

Po 2014 m. įvykdytos Krymo okupacijos ir Rusijos karinių veiksmų prieš Ukrainą, atsižvelgdamas į pasikeitusią saugumo aplinką regione, bendru Aljanso sprendimu NATO dislokavo Lietuvoje (taip pat Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje) NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę grupę. Šis sprendimas demonstruoja NATO sąjungininkių solidarumą, vienybę, įsipareigojimą vieni kitiems ir yra patikimo Rusijos atgrasymo ir pasiruošimo kolektyvinei gynybai išraiška.

Prezidentas Gitanas Nausėda, kalbėdamas apie Rusijos grėsmę, pabrėžia, kad Baltijos šalys (taip pat ir Lenkija, Rumunija, Bulgarija) yra NATO rytinio flango „saugotojos“, todėl grėsmės lygis jose dėl geografinio faktoriaus yra didžiausias“, - šalies vadovo Gitano Nausėdos nuomonę surašė Prezidento komunikacijos grupė.

Kas konkrečiai parašė šį atsakymą, vienas žmogus, ar prie jo dirbo visa grupė, ekspertai.eu duomenų neturi, todėl nurodo visos grupės sudėtį, viešinamą Prezidentūros portale prezidentas.lt:

komunijacijos%20grupe-02.jpg

Keli susiję: