Bako pasiūlymas dėl Seimo komisijos — paistalai ar bomba?

Autorius: Andrius Petrinis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-02-22 16:07:00, skaitė 628, komentavo 0

Bako pasiūlymas dėl Seimo komisijos — paistalai ar bomba?

Buvęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas kreipėsi į Seimo valdybą su prašymu įkurti laikinąją tyrimo komisiją dėl galimo neteisėto poveikio vidaus politikos procesams. Kvepia sensacija, bet ar nesigaus muilo burbulas?

Kaip pažymėjo Bakas, 2019 metų pradžioje jam kaip NSGK pirmininkui buvo pateikta informacija, kad "vienoje iš nacionalinį saugumą užtikrinančių vykdomųjų institucijų, nesant įstatymais numatyto pagrindo, renkama informacija apie asmenis, naudojantis institucijai suteiktomis galimybėmis, bei daromas galimai neteisėtas poveikis šalies vidaus politiniams procesams".

Gavęs šią informaciją, Bakas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl ikiteisminio tyrimo pradžios, bet šiais metais paaiškėjo, kad tos institucijos atsisakė tai padaryti. Todėl politikas nusprendė kreiptis į Seimo valdybą. Tiesa, daug detalių jis jai nepateikė.

Apie kokią instituciją kalba, neaišku (gal VSD, gal dar kažkokia), kokių asmenų duomenys buvo renkami, neaišku, kokie vidaus politiniai procesai, galimai, buvo įtakojami, irgi neaišku (galbūt, kažkokie rinkimai). Trumpai sakant, klausimų kol kas daugiau nei atsakymų, ir tokioje situacijoje iš karto prasideda įvairios spekuliacijos ir spėjimai.

Svarbūs keli kontekstiniai momentai. Pirmas, artėjantys parlamento rinkimai. Antras, konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio vizitas į Prezidentūrą. Trečias, "medžioklės" skandalas, kuriame buvo minimos įvairios garsios pavardės. Ketvirta, premjero atostogos (tarsi norėjo pabėgti nuo kažkokių aplinkybių).

Toliau reikia žiūrėti, kaip į Bako iniciatyvą sureagavo (ir reaguos) įvairių politinių jėgų atstovai, kadangi tai leidžia suprasti, kam (ne)naudingas vienas ar kitas skandalas.

Jeigu daryti prielaidą, kad Bakas kaip buvęs "Valstiečių" bendražygis ir Sauliaus Skvernelio draugas nusprendė ištraukti į viešumą kažką baisaus apie konservatorius, tada Ramūno Karbauskio partijos atstovai turėjo akimirksniu "pagauti bangą". Tačiau pažymėtina, kad tiek Agnės Širinskienės, tiek dabartinio NSGK pirmininko, "Valstiečio" Dainiaus Gaižausko reakcija į Bako paslaptis buvo skeptiška.

Pavyzdžiui, pastarasis pareiškė: "Sunku suprasti, ko jis dabar nori. Aš nesuprantu. Jeigu kreipėsi į valdybą, nusprendė politikuoti". Tokiu būdu, valdantieji entuziastingai neparėmė Bako iniciatyvos, ir tuomet norisi prisiminti, kad pastarasis yra prijaučiantis konservatoriams, o reiškia gali veikti prieš "Valstiečius".

Kaip priminė LRT žurnalistė Nemira Pumprickaitė: "Dar 2017 metais Ramūnas Karbauskis prasitarė, kad teisėsaugos institucijos su šituo Seimu bendradarbiauja kaip niekada atvirai ir glaudžiai, nes valdantieji bando išlaisvinti valstybę nuo verslo sąlyčio su politikais, ir čia yra citata: "Teisėsaugos pasitikėjimas Seimu galbūt didesnis ir dėl to, kad dabartinis premjeras Saulius Skvernelis buvo vidaus reikalų ministras, mes negalime tuo nepasinaudoti", — sakė Ramūnas Karbauskis viename interviu.

Ar šitie žodžiai negali būti įrodymas, kad institucijos tikrai renka kažkokią informaciją, ir ji nugula ne tik valdančiųjų stalčiuose, bet ir yra panaudojama per rinkimus"?

Kitaip tariant, "Valstiečiai" kadaise galėjo pasinaudoti administraciniu resursu, ir Bakas dabar (galbūt, norėdamas gauti vietą konservatorių sąraše) nusprendė apie tai papasakoti. Tačiau tiesa gali būti ir per vidurį.

Ta pati Pumprickaitė paklausė: "Ar gali būti, kad tai yra Vytauto Bako mėginimas įsukti tyrimą ir tuo pakenkti Ramūnui Karbauskiui prieš rinkimus? Nes taip jį privers trauktis iš partijos pirmininko ir rinkimų štabo pirmininko, o toks buvo Sauliaus Skvernelio reikalavimas, ką yra paviešinęs Eugenijus Gentvilas. Čia sąmokslo teorija. Ar taip gali būti"?

Įdomu ir tai, kad Bako argumentai pasirodė pakankamai rimtais Seimo Pirmininkui, kuris seniai yra Karbauskio oponentas. Tačiau sunkiai tikisi, kad premjeras nori taip gadinti santykius su Karbauskiu ir pakišti "Valstiečius", kai prieš akis mirtina rinkiminė kova su konservatoriais.

Dar išsakoma versija, kad visa šita mistinė istorija yra tik asmeninis Bako bandymas priminti rinkėjams apie save prieš rinkimus. Kaip pažymėjo opozicijos lyderis Julius Sabatauskas, "tas tyrimas gali būti ir labai didelis ir, atvirkščiai, kad nieko neištirs". Bet iniciatoriaus matomumas tai padidės...

Kitaip tariant, Bakas galėjo sukelti tuščią triukšmą tik savo naudai, bet vargu ar tai vien jo asmeninė iniciatyva. O kadangi "Valstiečiai" jo greitai neparėmė, ir Skvernelis su Karbauskiu, atrodo, labiau linkę bendradarbiauti, o ne kariauti, belieka opozicijos variantas.

Apibendrinant, galima teigti, kad intrigą buvęs NSGK pirmininkas susuko tikrai neblogą, bet nėra garantijos, kad ji turi realų pagrindą. O jeigu turi, manytina, kad ji yra nukreipta prieš valdančiuosius. Atitinkamai, galima spėti, kad Seimo valdyba nebus linkusi pritarti komisijos sukūrimui.

Tačiau visa tai tik prielaidos. Konkretesnių atsakymų laukti liko neilgai.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.