Prezidentė: tiek Europos Parlamento, tiek treji Lietuvos rinkimai vyks sudėtingame geopolitiniame kontekste

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/prezid... 2018-11-23 09:38:54, skaitė 487, komentavo 0

Prezidentė: tiek Europos Parlamento, tiek treji Lietuvos rinkimai vyks sudėtingame geopolitiniame kontekste

Nuotr. prezidentas.lt

Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Europos Komisijos (EK) nare, atsakinga už teisingumą, vartotojų reikalus ir lyčių lygybę, Věra Jourová.

Pagrndinė susitikimo tema – laisvi ir sąžiningi Europos Parlamento (EP) ir Lietuvos rinkimai, jų apsauga nuo galimų destruktyvių intervencijų.

Pasak Prezidentės, kitąmet tiek Europos Parlamento, tiek treji Lietuvos rinkimai vyks sudėtingame geopolitiniame kontekste, kitokioje politinėje ir teisinėje aplinkoje nei prieš tai buvusieji.

Šiuo laikotarpiu daugėja dezinformacijos, didėja kibernetinių išpuolių grėsmė, rinkimų informacijos klastojimo, asmens duomenų naudojimo neleistinais tikslais, todėl valstybės turi veikti išvien, kad apsaugotų demokratinių rinkimų procesus nuo kenkėjiško kišimosi ir neteisėtos manipuliacijos, siekiant rinkimus diskredituoti ir sumenkinti jų teisėtumą.

Prezidentės teigimu, labai svarbu turėti veiksmingas priemones, kad rinkimuose dalyvaujančios Europos politinės partijos nebūtų finansuojamos nedraugiškų trečiųjų šalių.

Šalies vadovė patikino, jog Lietuva remia EK komunikatą dėl laisvų ir sąžiningų EP rinkimų užtikrinimo, kuriuo siekiama ES mastu sukurti bendradarbiavimo tinklą, veikiantį kiekvienoje valstybėje narėje, tarp jų – ir Lietuvoje. Jis padės valdžios institucijoms greitai nustatyti potencialias grėsmes, dalytis informacija bei užtikrinti spartų ir gerai koordinuojamą atsaką.

Lietuva taip pat palaiko ES veiksmų planą dėl koordinuoto atsako į dezinformaciją ir pabrėžia poreikį visokeriopai stiprinti Europos išorės veiksmų tarnybos strateginės komunikacijos (StratCom East) pajėgumus.

Mūsų šalies iniciatyva vykdomas Greitojo reagavimo į kibernetinius incidentus komandų projektas, jame dalyvaujančių valstybių greitojo reagavimo grupės taip pat galėtų būti panaudotos ir atakų prieš rinkimuose naudojamas kompiuterines sistemas atveju.

Pasak Prezidentės, demokratinių rinkimų skaidrumui užtikrinti labai svarbus visuomenės vaidmuo, viešos specialistų diskusijos ir analizės.

Lietuvoje veikia nacionalinės iniciatyvos, telkiančios visuomenės, žiniasklaidos ir valstybės atstovus kovai su netikromis naujienomis, dezinformaciją skleidžiančiais interneto „troliais“.

Europos Parlamento rinkimai vyks kitų metų gegužę. Tą patį mėnesį Lietuvoje bus renkamas šalies Prezidentas, o kovą – savivaldybių tarybos.

Šaltinis: prezidentas.lt

Susiję:

Prezidentė pagerbė žiauriais teroro aktais, gąsdinimais, šantažu pasižymėjusį klasės priešą