Žiniasklaida praneša apie vaikų ultranacionalistines stovyklas Ukrainoje

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2018-11-01 15:25:14, skaitė 580, komentavo 0

Žiniasklaida praneša apie vaikų ultranacionalistines stovyklas Ukrainoje

Ispanijos žurnalistai apsilankė Ukrainos stovykloje, kurioje vaikai ruošiami karui, ir padarė išvadą, kad tai gresia Ukrainos ateičiai, nepaisant to, kaip išsispręs Donbaso konfliktas

VILNIUS, lapkričio 1 — Sputnik. Ispanijos laikraščio "El Confidencial" žurnalistė Ethel Bonet savo straipsnyje papasakojo, kaip Ukrainoje ruošiami jaunieji ultranacionalistai.

Ji lankėsi vaikų vasaros stovykloje, kurioje, anot jos, vyksta vaikų karinis parengimas. Ji veikia buvusioje sovietinėje sporto stovykloje "Lider", esančioje Kijevo apylinkėse. Stovykla neturi savo oficialios svetainės, bet jos reklama yra "Facebook'e".

Stovyklos mastai — iki 200 vaikų nuo 7 iki 16 metų amžiaus, trukmė — 20 dienų. Joje dirba uniformuoti instruktoriai, kurie derina užsiėmimus su spartos tipo karine parengtimi. Vaikai mokosi plaukti, užsiima lengvąja atletika, šaudo pneumatiniais šautuvais, surenka ir išmontuoja Kalašnikovo automatus, taip pat atlieka fizinės ištvermės pratybas, pavyzdžiui, tokias kaip šliaužimas ir laipiojimas virve.

Vis dėlto stovykloje nuolat skamba nacionalistinės giesmės, sunkioji muzika ir ukrainiečių pankrokas. Be to, vaikai apmokomi rikiuotės statuto ir tuo pat metu gieda nacionalistinius šūkius, pabrėžia žurnalistė.

Kaip ir visose stovyklose, vakarais čia vyksta įvairūs pasirodymai, tačiau, kitaip nei įprastose stovyklose, skamba nacionalistinės dainos, keliamos ultradešiniųjų juodos ir raudonos spalvos vėliavos.

"Įžiebti žibintai, karinę uniformą apsivilkę vaikai, jų veidai uždengti balaklavomis, pakelta dešinė ranka su ištiestu delnu", — pridūrė Bonet.

"Čia mes mokomės, kaip veikti kovos sąlygomis, mes šaudome iš pneumatinių šautuvų, esančių tame aukštyje ir 80-100 metrų atstumu, kur bus mūsų priešai. Jie turi tą patį šaudymo diapazoną, kaip ir Kalašnikovo automatai. Tai kaip tikras karas", — žurnalistė cituoja vieno vaiko žodžius.

Pasak Bonet, šios stovyklos direktorius ― 2014 metų įvykių Euromaidano herojus Ivanas Granatkinas. Jis turi kasytę ant nuskustos galvos ir yra tatuiruotas nuo galvos iki kojų. Jo nuomone, visi šie vaikai ― ne nacionalistai, o patriotai.

"Mes suteikiame jaunimui patriotinį ugdymą besitęsiančio karo Rytų Ukrainoje sąlygomis. Labai svarbu auklėti vaiką taip, kad jis taptų patriotu ir galėtų apsaugoti savo šalį, esant poreikiui", — sakė jis žurnalistei.

Bonet kalbėjosi su stovyklos direktoriaus pavaduotoju Aleksejumi Zabolotnyj, kuris kadaise tarnavo sovietų armijoje, ėjo vertėjo pareigas. Pasak jo, stovykloje jie ruošia vaikus, kad prireikus jie galėtų pasipriešinti Rusijai.

"Mes tikime, kad mūsų vaikai turėtų būti pasirengę priešintis agresoriui, ir, turėdami tokią kaimynę kaip Rusiją, anksčiau ar vėliau turėsime pasipriešinti. Todėl turime parengti šiuos vaikus", — pareiškė Zobolotnyj. Jis taip pat pridūrė, kad nori, jog ateityje šie vaikai taptų universaliais kariais.

Pasak žurnalistės, pagal šią filosofiją tūkstančiai Ukrainos vaikų jau ketverius metus iš eilės, kiekvieną vasarą ruošiami kovai tokiose ultranacionalistinėse stovyklose, ir jose nėra jokių ugdymo elementų ar švietimo standartų.

"Net jei Ukrainos konfliktas išsispręs, pavojus išliks, nes jaunesnioji karta buvo išauklėta neapykantos sąlygomis, jie jaus neapykantą tiems, kas yra kitoje pusėje. Sustiprintas kovinis vaikų auklėjimas ― tai Ukrainos ateities mina su laikrodiniu mechanizmu", — pabrėžia Bonet.

2014 metų balandį Ukrainos valdžia pradėjo karinę operaciją prieš nepripažintas Donecko ir Luhansko Liaudies Respublikas, kurios paskelbė nepriklausomybę po valstybės perversmo Ukrainoje 2014 metų vasarį.

JTO duomenimis, konflikto aukomis jau tapo daugiau nei dešimt tūkstančių žmonių.

Donbaso situacijos sureguliavimą susitikimų Minske metu aptarė kontaktinė grupė, kuri nuo 2014 metų rugsėjo mėnesio jau priėmė tris dokumentus, reglamentuojančius konflikto malšinimo veiksmus. Tačiau ir po susitarimų dėl taikos pasirašymo vis tiek vyksta susišaudymai.