Proveržis ir žinutė JAV: Prancūzija ir Vokietija susitiks su Rusija ir Turkija viršūnių susitikime dėl Sirijos

Autorius: minfo.lt informacija Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2018-10-21 12:27:40, skaitė 648, komentavo 0

Proveržis ir žinutė JAV: Prancūzija ir Vokietija susitiks su Rusija ir Turkija viršūnių susitikime dėl Sirijos

Jau šį spalį Prancūzija ir Vokietija susitiks su Rusija ir Turkija viršūnių susitikime, kuriame aptars Sirijos situaciją. Šis susirinkimas gali lemti pagrindinių ES šalių bendradarbiavimą su į karą įsitraukusiomis šalimis tam, kad karas baigtųsi.

Kitaip nei anksčiau vykusiuose susitikimuose Astanoje bei Ženevoje, šiame susirinkime, kuris vyks spalio 27-ąja, Stambule, atvyks šalių lyderiai. Turkijos prezidentas Redžepas Tajipas Erdoganas turės garbės savo šalyje priimti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, Vokietijos kanclerę Angelą Merkel ir Prancūzijos prezidentą Emanuelį Makroną.

Susitikime, pasak R. T. Erdogano atstovo spaudai Ibrahimo Kalino, daugiausia dėmesio bus skirta „situacijai Sirijos žemėje, Idlibo susitarimui ir politiniams procesams.“ Jo tikslas bus „harmoningas pajėgų sujungimas tam, kad būtų rastas ilgalaikis sprendimas“ septynerius metus trunkantiems konfliktams Sirijoje.

Rusija pasakė sveikinimo žodį dalyviams iš vakarų. Pasak V. Putino atstovo spaudai Dimitrijaus Peskovo, prezidentas nepritaria „izoliacionizmui“ ir tikisi prasmingo „dialogo su visomis šalimis ir jų lyderiais.“

Ekspertų manymu, kadangi aukščiausio lygio susitikime dalyvaus Vokietija ir Prancūzija, todėl yra tikėtina, jog šalys turės visus įrankius, reikalingus sprendimui rasti.  

Susirinkime taip pat bus ieškoma išeičių iš aklavietės, į kurią pateko Idlibo susitarimas,pasakojo Nikolajus Surkovas, vyriausiasis mokslininkas iš tarptautinio pasaulio ekonomikos ir tarptautinių santykių instituto, įsikūrusio Maskvoje. Idlibas – pagrindinė strateginė vieta, iš kurios prieš B. Asadą nusiteikę kovotojai iš opozicijos ir džihadistai vis dar nesitraukia, o Damaskas verčia juos pasiduoti tam, kad neiššauktų bet kokio galimo B. Asado ir Rusijos puolimo.     

Ar Europa jau pasiruošusi pajusti Rusijos įtaką?

Rusijos ankstesnės pastangos susitarti su vietiniais „žaidėjais“ Sirijoje buvo atmestos vakarų pasaulio kaip nereikšmingos ar neteisėtos. Ekspertai tiki, jog Stambule vyksiantis susirinkimas tarsi bylos, kad Europa po truputį atkuria pasitikėjimą Rusija.

„Vakarų šalys supranta, jog be Rusijos ir Turkijos susitarimas Sirijoje negalės įvykti. Kaip Rusija ir Turkija suvokia, kad joms reikia gerai sutarti su vakarų šalimis“,- kalbėjo Mariana Belenkaja, Artimųjų rytų analitikė.   

N. Surkovas mano, kad ES turi labai aiškią paskirtį šioje Sirijos krizėje. Jiems reikia kalbėti su Damasku ir Maskva, jei jie nori išvengti naujo emigrantų antplūdžio.  

Turkija daro įtaką opozicijos jėgoms, o Maskva yra Damasko užnugaris, todėl ES šalys turi kalbėtis su abiem. O Prancūzijos prezidentui, kurio reitingai namuose vis krenta, tai proga susigrąžinti įtaką.

„Makronui, kuris ilgai svajojo atstovauti Prancūziją kaip įtakingas Artimųjų rytų žaidėjas, tai puiki proga pademonstruoti savo įtaką regione“,- sakė M. Belenkaja.

Ar JAV nebe tokia svarbi?

Abi Prancūzija ir Vokietija, kurios aktyviai remia ir prisideda prie JAV vykdomos kampanijos Sirijoje, patvirtino savo dalyvavimą Stambule vyksiančiame susitikime. Nėra aišku, kaip Baltieji rūmai sureaguos, kai dvi pagrindinės sąjungininkės sutinka dalyvauti viršūnių susitikime, kurį rengia JAV priešai – Turkija ir Maskva.

Grigorijaus Lukjanovo, Artimųjų rytų analitiko ir aukštosios ekonomikos mokyklos dėstytojo manymu, dalyvaudamos Vokietija ir Prancūzija parodo, kad Vašingtono nuomonė nebėra tokia svarbi.

„Toks susitikimas siunčia signalą Vašingtonui, kuris reiškia, jog Europos šalys siekia nepriklausomos politikos susijusios su krizėmis, įskaitant ir Sirijos“,- sako jis.  

Vokietijos ir Prancūzijos pozicija nėra tokia nepaslanki kaip JAV ar JK, kurios net nesistengia siekti taikos ir tik bando atsikratyti Bašaro al-Asado. 

„JAV Sirijoje stengiasi sulaikyti Iraną. Jie neteikia jokių pasiūlymų taikai pasiekti išskyrus rėžimo pakeitimus“,- kalbėjo Nikolajus Surkovas. „Prancūzija ir Vokietija yra daug lankstesnės. Jos stengiasi išspręsti Sirijos krizės klausimą ir yra pasiruošusios diskutuoti apie galimus sprendimo būdus.“

Taika reikalauja daugiau pastangų nei karas

Ekspertai sutinka, kad Stambule vyksiantis viršūnių susitikimas iš karto neišspręs visų Sirijos problemų, tačiau tai pradžia.

„Taika reikalauja daug daugiau laiko ir pastangų nei karas“,- sakė Grigorijus Lukijanovas. „Ką mes regime, tai dar vienas mažas žingsnelis, kur Rusija ir Turkija siūlo tokį pokalbio formatą... Mes neturėtume tikėtis sensacijos, o tiesiog lėto pasitikėjimo atkūrimo.“

Kiekvienas dalyvis dalyvaus pokalbiuose su vienu tikslu – pasirodyti geriausiai, sakė Nikolajus Surkovas. Tačiau būtent šis kvartetas gali atrasti įtakos pusiausvyrą, tiki jis.