Kaip suformuoti įprotį – paprasti patarimai

Autorius: ŠeimaIrNamai.eu Šaltinis: http://seimairnamai.eu/kaip-su... 2018-10-19 11:39:52, skaitė 457, komentavo 2

Kaip suformuoti įprotį – paprasti patarimai

Visi mes turime savų, nepakartojamų įpročių. Kartais juos įgyti visiškai lengva, ypač jeigu jie kenksmingi. Tačiau dažniausiai įpročio formavimas – labai daug darbo reikalaujantis procesas. Įvairiais duomenimis, prireikia 21-65 dienų, kad susikurtume įprotį. Tai, žinoma, daug laiko. O iš kitos pusės – vertas dalykas. Tai kaipgi susiformuoti įprotį?

Vizualizuokite rezultatą. Smegenims labai sunku suprasti, kam jums reikia kiekvieną dieną daryti viena ir tą patį. Kiekvieną dieną darote kažkokius pratimus, miegate, laikydamiesi režimo ar išmokstate po 50 užsienio kalbos žodžių? Tada įsivaizduokite rezultatą: tampate gražūs ir pasitempę. Padidėja darbingumas, sulaukiate paaukštinimo. Arba įsivaizduokite, kaip vaikštinėjate gatvėmis toje šalyje, kurios kalbą mokotės.

Susidarykite veiksmų planą. Jeigu susiformuosime uždavinį vien galvoje, jis taip ir liks nerealizuotas. Dėl to reikia ne tik aiškiai formuluoti mintis, bet ir fiksuoti jas ant popieriaus. Pavyzdžiui, ne „mažiau valgyti“, o „nevalgyti saldaus ir gaminių iš miltų“. Ne „užsiimti sportu“, o „treniruoti pilvo presą porinėmis, o kojas – neporinėmis dienomis“. Svarbiausia, kad uždavinys būtų realus ir įvykdomas.

Žymėkitės rezultatus. Kiekvieną dieną užfiksuokite savo pasiekimus. Pasikabinkite specialų kalendorių, kuris akivaizdžiai atspindės progresą. Padarėte rytinę mankštą? Fiksuokite. Perskaitėte suplanuotą skaičių puslapių? Padėkite paukščiuką. Šitas kalendorius parodys nueitą kelią link naujo įpročio ir padės nesustoti ties jau pasiektu.

Papasakokite apie savo idėją. Galima brūkštelėti tekstą socialiniame tinkle, papasakoti artimiesiems, kolegoms, draugams. Svarbu, kad kas nors žinotų apie jūsų sprendimą. Taip atsiras papildomas stimulas veikti. Juk niekam nesinori pasirodyti kitų akyse tokiu, kuris daug kalba, bet nieko nedaro. Dėl tos pačios priežasties reikia ne tik pasakoti apie naują sumanymą, bet ir realiai judėti link tikslo.

Sumažinkite atoslūgio riziką. Sukurkite palankias sąlygas įpročiui formuoti. Jeigu dabar nebevalgote mėsos, paprašykite pažįstamų, kurie pakvietė į vakarėlį, pagaminti kelis patiekalus specialiai jums. Ar atsineškite savo maisto. Bet kokiu atveju reikia pasirengti pačioms įvairiausioms situacijoms, kad visas įkarštis keistis neatslūgtų.

Ieškokite bendraminčių. Nusipirkite abonementą į sporto salę, užsirašykite į kursus, trumpiau tariant – ieškokite sąjungininkų. Paprašykite tėvų, draugų ar kolegų nueiti su jumis drauge. Įstokite į tematines bendrijas socialiniuose tinkluose. Kai pasinersite į erdvę, susijusią su jūsų trokštamu nauju įpročiu, bus lengviau jį suformuoti.

Apdovanokite save. Paskatinimai stiprina motyvaciją. Pavyzdžiui, už visą savaitę reguliaraus darbo atlyginkite sau kuo nors maloniu. Nueikite į kiną, ką nors nusipirkite. Tiktai nesukčiaukite, patys savęs neapgausite.

Šaltinis