Dar viena vinis į “Independence“ karstą – estai užsakė SGD laivą – saugyklą

Autorius: LaisvasLaikraštis.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/2018... 2018-10-03 09:36:26, skaitė 929, komentavo 2

Dar viena vinis į “Independence“ karstą – estai užsakė SGD laivą – saugyklą

„Eesti Gaas“ ketina statyti SkGD laivą-saugyklą, kuris vykdys veiklą Baltijos jūros šiaurės rytų regione.

Viena stambiausių Estijos energetikos bendrovių „Eesti Gaas“ pateikė užsakymą SkGD laivo-saugyklos statybai. Šio laivo SkGD saugyklų talpa sieks 6 000 m3.  Naujasis laivas-saugykla užtikrins mobilų ir efektyvų SkGD tiekimą augančiam skaičiui SkGD varomų laivų Baltijos jūros šiaurės rytų regione ir sausumos klientams. Laivą statys Danijos laivų statykla „Damen Group“; statybą planuojama užbaigti 2020 m. rugsėjį.

Tai bus konkurentas Lietuvos “Independence“ projektui, kuris yra pasmerktas, nes yra įsipareigojęs pirkti smarkiai brangesnes norvegiškas SGD dujas.

Šis laivas priims SkGD iš Baltijos jūros regiono terminalų ir paskirtys jas objektams Baltijos jūros baseine. „Pagrindinė laivo veikla bus sutelkta Suomijos įlankoje, kur akivaizdžiai jaučiamas švarios energijos poreikis“, – teigia Ainas Hanschmidtas, „Eesti Gaas“ stebėtojų tarybos pirmininkas.

„Eesti Gaas“ šį SkGD laivą-saugyklą nuomos ilgalaikio frachtavimo sąlygomis iš savo patronuojančiosios bendrovės ir laivo savininkės „Infortar AS“. Techninis laivo valdymas pavestas pirmaujančiai šiame regione laivybos bendrovei „Tallink Grupp“.

„2016 m. „Eesti Gaas“ išplėtė SkGD tiekimo ir saugojimo apimtis pasirašiusi ilgalaikę SkGD bunkeriavimo sutartį su „Tallink“. Stebėjome, kaip per pastaruosius metus išaugo šios bendrovės patirtis SkGD srityje ir techninė kvalifikacija – būtent tai leido sukurti sėkmingą naujojo laivo-saugyklos techninę koncepciją. Šiandien esame stambiausia SkGD tiekimu užsiimančia bendrove regione, taip pat – pagrindiniai veikėjai, skatinantys SkGD kaip švaraus jūrinio kuro naudojimą“, – sako Margusas Kaasikas, „Eesti Gaas“ valdybos narys.

Naujasis laivas prisidės prie Baltijos jūros švarinimo ir sumažins taršą aprūpindamas didelį skaičių regione plaukiojančių laivų SkGD. SkGD šiandien yra švariausia iš visų jūrinio kuro rūšių. Naudojant SkGD gerokai sumažėja teršalų emisijos į jūrą: CO2 išmetama 30 % mažiau, NOx junginių – 85 % mažiau, SOx junginių – net 99 % mažiau, o kietųjų dalelių emisijos sumažinamos 100 %.

SkGD laivas-saugykla padės sukurti mobilią aprūpinimo SkGD infrastruktūrą, kuri paskatins naujų SkGD varomų laivų statybas Baltijos jūros regione, todėl galima tikėtis, kad bendras metinis emisijų kiekis ateityje sumažės daugiau kaip 66 000 tonų.

Saugumas – šio laivo statyboje yra prioritetinės svarbos dalykas, į kurį pirmiausia bus atsižvelgiama projektuojant ir statant tiek patį laivą pagal jo klasę, tiek SkGD saugojimo-tiekimo sistemą. Šiame laive-saugykloje veiks dviejų rūšių degalų vienalaikio naudojimo varikliai ir privairavimo įrenginiai, kurie palengvins manevravimą laivams atsidūrus greta vienas kito. Laivas atitiks 1A ledo klasę atsižvelgiant į Suomijos ir Švedijos reglamentus. Tad laivas galės plaukioti visus metus net ir atšiauriausiomis sąlygomis, kurios būdingos šiam regionui.

Naujasis laivas galės vykdyti kuro saugojimo ir tiekimo veiklą tiek uostuose tiek už jų ribų, kur yra numatytos inkaravimo vietos. Be to, dėl pažangaus korpuso dizaino ir SkGD varomų variklių šio laivo teršalų emisijos bus gerokai mažesnės nei tradicinių laivų.

Dviejose C tipo SkGD saugyklose tilps iki 6 000 m³ SkGD, saugomų –163°C temperatūroje. Saugyklų ir vamzdžių sistema bus iš dalies įrengta ir matomoje denio vietoje, kad būtų užtikrinta patogi prieiga ir pritaikymo galimybės, atitinkančios sparčiai besivystančios SkGD rinkos sąlygas.

SkGD laivas-saugykla taps svarbia naujos mobiliosios SkGD infrastruktūros dalimi Suomijos įlankos ir Baltijose jūros regionuose. Šis projektas bendrai finansuojamas iš ES lėšų pagal Europos infrastruktūros tinklų priemonės programą.

Pagrindinės laivo-saugyklos savybės:

SkGD krovinio saugyklų talpa: ~6 000 m3

Dedveitas: 3 300 t

Ilgis: ~99,80 m

Plotis: 18,60 m

Eksploatacinis greitis: ~13,40 mazgų

Planuojama statybų pabaiga: 2020 m. rugsėjis

Norėdami daugiau informacijos kreipkitės:

Kersti Tumm

Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovė

Telefonas: +372 5059933

El. pašto adresas: kersti.tumm@gaas.ee

http://www.gaas.ee

Apie „Eesti Gaas“

„AS Eesti Gaas“ – viena stambiausių ir labiausiai patyrusių Estijos energetikos bendrovių, kurios pagrindinė veiklos sritis ir specializacija yra gamtinės dujos – efektyvus, nebrangus ir labai švarus energijos šaltinis. „Eesti Gaas“ užsiima gamtinių dujų tiekimu įvairiais būdais: dujotekiais, suslėgtųjų gamtinių dujų (SGD) ir suskystintųjų gamtinių dujų (SkGD) pavidalu. „Eesti Gaas“ tiekia SkGD „Tallink Grupp“ priklausančiam SkGD RoPax tipo laivui „Megastar“ ir taps naujojo SkGD laivo-saugyklos frachtuotoju.

laisvaslaikrastis.lt