Ekspertas: įvykis su raketa virš Estijos įrodė žemą NATO pilotų kvalifikaciją

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2018-08-09 07:13:41, skaitė 988, komentavo 2

Ekspertas: įvykis su raketa virš Estijos įrodė žemą NATO pilotų kvalifikaciją

Ekspertas įvertino galimas Ispanijos raketos paleidimo pasekmes Estijoje

VILNIUS, rugpjūčio 8 - Sputnik. Ispanijos naikintuvo klaidingas karinės raketos paleidimas virš Estijos turėtų būti laikomas nelaimingu atsitikimu, kuris tik stebuklo dėka  nesukėlė galimos tragedijos, pareiškė RIA Novosti Rusijos karo ekspertas Igoris Korotčenko.

Anksčiau Estijos gynybos pajėgų spaudos tarnyba pranešė, kad Ispanijos karinių oro pajėgų naikintuvas "Eurofighter Typhoon 2000" antradienį klaidingai paleido "oras-oras" klasės raketą "AIM-120 AMRAAM" skrydžio metu per pietinę Estijos dalį, šiuo metu aiškinamos raketos skrydžio trajektorija, jos vieta ir būklė, kariuomenė organizavo paieškas. Vėliau Estijos karinių oro pajėgų vadas Riivo Valge pranešė, kad raketa, be kita ko, galėjo pasiekti Rusijos teritoriją.

"Čia atskleidžiamas savaiminio taikymo principas, todėl, sakykime, neįvyko baisiausias dalykas tik dėl laimingo atsitiktinumo, dėl laimingo aplinkybių sutapimo... Visos šios sąlygos egzistavo, tik per stebuklą pavyko išvengti tragedijos", - sakė Korotčenko.

Pasak jo, šis incidentas rodo žemą NATO pilotų, atliekančių oro patruliavimo misiją Baltijos valstybių danguje, kvalifikacijos lygį.

Be to, Korotčenko nustebino "lengva" oficialaus Talino reakcija.

"Tiesą sakant, tai yra nepaprastoji situacija, o Estijos piliečiai ir iš esmės visi orlaivių keleiviai, kurie tuo momentu skrido virš Baltijos šalių, turėtų suprasti, kad tik stebuklas padėjo išvengti šimtų žmonių aukų", — pridūrė jis.

"Tai turi būti nuodugniai išnagrinėta, be abejonių. Ir aš manau, kad tarptautinė bendruomenė turėtų tiesiog šaukti, keldama klausimus ir pradėdama skaidrų tyrimą, nes NATO parodė, kad gali tapti galima civilinių lėktuvų sunaikinimo priemone", — pareiškė ekspertas.

Jis neatmetė, kad raketa, kuri negalėjo pasiekti tikslo ore, galėjo sprogti net ir nukritus ant žemės, o tai taip pat galėjo sukelti tragiškų pasekmių.

"Jei dėl neteisėto šios raketos paleidimo ji patektų į Rusijos oro erdvę, tai galėtų sukelti pavojingą karinį incidentą su visomis tolesnėmis pasekmėmis. Manau, kad artimiausio Rusijos ir NATO tarybos susitikimo metu Maskva turėtų reikalauti, kad Aljansas pateiktų visas įvykio detales ir užtikrintų pakankamą saugumo lygį, kai NATO karinių oro pajėgų naikintuvai yra Rusijos kaimynystėje", — padarė išvadą ekspertas.

Po Baltijos valstybių įstojimo į NATO regiono oro erdvę patruliuoja Šiaurės Atlanto Aljanso oro pajėgos. Pačios Baltijos respublikos neturi lėktuvų, tinkančių šiam tikslui. Aljanso oro pajėgos įsikūrusios Lietuvoje, Zoknių aerodrome, kuris yra už penkių kilometrų nuo Šiaulių. Nuo 2014 metų Estijos oro bazė "Emari" tapo papildoma aikštele.

Raketa AIM-120 AMRAAM yra skirta nugalėti oro tikslus už matomumo ribų. Tokias raketas turi JAV, Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir daugelio kitų NATO šalių karinės oro pajėgos.